Kuru Kayısı Besin Değeri, Dünyada üretilen kayısının önemli bölümü sofralık olarak tüketilmektedir. Ancak yaş kayısının hasat dönemi kısa, raf ömrünün az olması ve yaş kayısının çabuk bozulması nedeniyle kayısı daha çok islimlenip kurutularak ya da işlenerek değerlendirilmektedir. Dünyada üretilen yaş kayısının ortalama %25 i kurutularak tüketilmektedir. Mevsiminde sofralık olarak tüketilen kayısıdan geriye kalan kısmı ise işlenerek yani cezerye, reçel, marmelat, çerez ya da kurutularak değerlendirilmektedir.
Diyetisyenler tarafından diyet listesinin vazgeçilmezi olan kayısı kurusu mevsiminde dallarından toplanarak belli bir işlemden (islimlenerek) geçirilir ve ardından güneşte kurutulur. Kayısı ve kurusu vücutta canlı organizmalarda görülen zehirlerin atılmasına yardımcı olan bir özelliği sahiptir. Yani antioksidandır. Ayrıca kan dolaşımını hızlandıran meyvelerin başında gelir. Ülkemizde özellikle Malatya’da fazlası ile yetişen meyve türlerinin başında yer alır. Kayısı kurusu birçok hastalığa karşı iyi geldiğini ve vücudun çeşitli hastalıklarına karşı koruduğunu yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Kayısının potasyumca zengin sodyumca fakir olması nedeniyle böbrek hastalıkları, hepatit, kalp yetmezliği ve siroz tedavisinde olumlu etkileri olduğu belirtilmektedir. Özellikle okul çağındaki çocuklar için çok faydalı olduğu belirtilmektedir. Bunun yanında çocukların beslenme çantalarında eksik edilmemesi gereken bir meyve olduğu ve çocuklara yedirilecek günlük en az 2 tane kayısı kurusu çocukların zihin gelişimine katkı sağlayacağını da belirtmektedirler.
Diyet listelerinde oldukça sık karşılaşılan kayısı kurusu kabızlığı önleyici bir etkisi bulunmaktadır. Diyet uygulayan kişiler için ara öğünlerde 3-4 tane kayısı kurusu yemeleri önerilmektedir. Kayısı kurusu diyet uygulayanlarda kan şekerini dengede tutması nedeniyle, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. 1 tane kayısı kurusu ortalama 18 kalori içermektedir. Demir, potasyum, A ve C vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahip olan kayısı kurusu görüldüğü gibi kalori bakımından düşük ve doyurucu özelliği olan bir meyvedir.
Kayısı kurusunun sağlık ve beslenme açısından çok önemli bileşiklerinden birisi de diyet lifidir. Kayısı kurusunun 100 gram da yaklaşık olarak 24 gram diyet lifi bulunur. Yetişkin bir bireyin günlük diyet lifi gereksinimi ise 25 gramdır. Diyet lifi sindirim sistemimizde salgılanan enzimler tarafından hidrolizllenemeyen polisakkarit ve lignin gibi bileşiklerden oluşmaktadır. Diyet lifi kabızlık, hassas kolon sendromu, hemoroit, apandisit, diş hastalıkları, şeker hastalığı, koroner kalp hastalıkları, şişmanlık ve klon kanseri gibi hastalıkların oluşum riskini azaltmakta, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Kuru kayısı besin değerleri şu şekilde sıralanabilir.
100 Gram Kuru Kayısı Besin Değerleri
100 gram kuru kayısı toplam 250 kcal kalori içermektedir.
Lif; 11.23 gram
Karbonhidrat; 50.46 gram
Protein; 5.32gram
Yağ; 0.59 gram
A vitamini; 15.89 IU
C vitamini; 44.54 miligram
B6 vitamini; 10 miligram
Bakır; 1 miligram
Demir; 3.84 miligram
Çinko; 2 miligram
Fosfor; 38 miligram
Potasyum; 1654 miligram
Sodyum; 12 miligram
Kalsiyum; 100 miligram
Magnezyum; 15 miligram
Son Güncelleme : 07.06.2023 12:35:49
Kuru Kayısı Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Kuru Kayısı Besin Değeri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
100 gr tavuk göğsü besin değeri, tavuğun çiğ yada pişmiş olması yada ne şekilde piştiğine bağlı olarak değişmektedir. Tavuk eti yağ oranı düşük olduğu için özellikle spor yapanların ve diyet yapan kişilerin tercih ettiği bir besin kaynağıdır. Tüketme...
Kırmızı Et Besin Değeri
Kırmızı et besin değeri, Kırmızı et besin değerleri oldukça yüksek olan ve mutlaka tüketilmesi gerekli olan bir besin üründür. B 12 vitamini, demir, çinko ve potasyum açısından oldukça zengindir. Yağsız dana eti tercih edildiğinde hem sağlık için hem...
Arpa Besin Değeri
Arpa Besin Değeri, Tarih öncesi eski Mısır devirlerinde ilk kültür bitkisi olan arpayı besin olarak kullanmışlardır. Bu yüzden arpanın yetiştirilmesi çok eskiye dayanmaktadır. Bugün bile, buğdayın ekilemediği kutup bölgeleri olmak üzere yüksek dağlık...
Besin Değerleri
Besin Değerleri, Haftada en az bir defa dahi olsa alışveriş yapma isteği duymaktayız. Bu alışverişlerimizin bir çoğu ise gıdalar üzerinde yapılan harcamalardan meydana gelmektedir. Alışveriş esnasında almış olduğumuz besin maddelerin son kullanma ...
Polenin Besin Değerleri
Polenin besin değerleri, polen, bitkinin erkek gametinin dişi gamete taşıyan bir yapıdır. Arıların 200-3000 arası çiçekten topladığı ve kanatlarında kovana getirdikleri bitki özüdür. Bu taşıma sırasında polen, erkek gametini çok iyi korumak zorundadı...
Kaymak Besin Değerleri
Kaymak besin değeri: Kaymak yağ içeriği çok yüksek olan bir besindir. Kaymak sütün kaynatılıp bir süre buzdolabında bekletilip üzerinde oluşan tabakayı almaktır. Bu işlem sonucunda süt kaymağı elde edilmiş olur. Bir diğer kaymak çeşidi ise mayalanmak...
Eti Lifalif Besin Değeri
Eti lifalif besin değeri, tablosu tam bir besin deposudur. Özellikle diyet yapan bayanların oldukça hoşuna gidecek bir tablodur. Spor yapan erkekler yada bayanlar, sabah kahvaltıda sütle karıştırıp birde kuyu kayısı eklerse ciddi bir besin deposu ort...
Hindi Eti Besin Değerleri
Hindi eti besin değerleri, neredeyse kırmızı ete yakındır. Özellikle diyet yapanlar ve protein ihtiyacı yüksek olan sporcular için idealdir. Hindi eti besin değerleri bölümlere ayırdığımızda değişmektedir. Yani hindi but kısmında olan protein ve vita...
Portakal Besin Değeri
Portakal besin değeri, Portakal besin değeri oldukça yüksek olan ve kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan bir meyvedir. Dünyanın en değerli meyveleri arasında yer alır. Portakal A ve C vitamini açısından zengindir. Ayrıca folik asit...
Yumurta Besin Değeri
Yumurta besin değeri, olarak en temel besin maddeleri arasında yer almaktadır. Yumurtanın beyazı vücut geliştirmeci eğitmenlerin en çok tavsiye ettiği, 3,53 gram protein, 0 gram yağ, 0,5 gram karbonhidrat içermesi ve yulaf ezmesi ile karıştırıldığınd...
Lor Peyniri Besin Değeri
Lor peyniri besin değerleri, peynirin yapılış şekli itibari ile biraz farklıdır. Bildiğiniz gibi lor peyniri daha topak bir peynirdir. Kaşar yada beyaz peynir gibi kalıp halinde durmaz. Daha çok diyet yapanlar salata üzerinde yada sporcular yumurta i...
Kuru Fasulye Besin Değeri
Kuru fasulye besin değeri; Türk mutfağının vazgeçilmez damak tatları arasında yer alır. Hele ki soğuk kış aylarında yanında pilav ve turşuyla birlikte bir akşam yemeği neredeyse tadına doyulmaz bir ziyafet sofrasına dönüşür. Bu denli lezzetli olan k...
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kırmızı Et Besin Değeri
Arpa Besin Değeri
Besin Değerleri
Polenin Besin Değerleri
Kaymak Besin Değerleri
Eti Lifalif Besin Değeri
Hindi Eti Besin Değerleri
Portakal Besin Değeri
Yumurta Besin Değeri
Lor Peyniri Besin Değeri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Makarna Besin Değeri
Protein Değeri Yüksek Besinler
İnek Sütü Besin Değerleri
Pilav Besin Değeri
Balık Yağı Besin Değerleri
Çiğ Badem Besin Değeri
Yulaf Ezmesi Besin Değeri
Peynir Besin Değeri
Kıyma Besin Değeri
Tereyağı Besin Değeri
Köfte Besin Değeri
Nohut Besin Değeri
Fıstık Ezmesi Besin Değeri
Karides Besin Değeri
Besin Protein Değerleri
Pirinç Pilavı Besin Değeri
Bulgur Besin Değeri
Besinlerin Karbonhidrat Değerleri
Popüler İçerik
Makarna Besin Değeri
Makarna besin değeri, makarna irmik veya una yumurta karıştırarak elde edilen ekmek grubudur. Protein olarak zengin olan makarnanın besin değeri olduk...
Protein Değeri Yüksek Besinler
Protein değeri yüksek besinler, sağlık için son derece önemli olan besinlerdir.Fakat günümüzde protein eksikliği çok fazla görülüyor. Bu sebepten dola...
İnek Sütü Besin Değerleri
İnek sütü besin değerleri, taze oluşuna yada işlenmesine göre değişmektedir. Marketlerde süt kutularına baktığınızda light ve normal süt besin değerle...
Pilav Besin Değeri
Pilav besin değeri; pilav, pirinç ve bulgur gibi taneli bitkilerin suda pişirilmesi ile yapılan bir yemek türüdür. Pilavında birçok çeşidi vardır. Ör...
Balık Yağı Besin Değerleri
Balık yağı besin değerleri, olarak içeriğinde omega-3 yağ asitleri, mineraller, vitaminler, proteinler ve diğer hayati besin, kaynaklarının takviye ed...
Çiğ Badem Besin Değeri
Çiğ badem besin değeri, dikkatli tüketildiğinde oldukça iyidir. Tatlılarda, televizyon izlerken yada eğlencelerde atıştırdığımız çiğ badem ciddi orand...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Haziran - 2023