Karabuğdayın Besin Değerleri Karabuğday, diğer adıyla greçka, engebeli, kurak ve serin iklimlerde yetişen bir bitkidir. Hızlıca üremesinin yanı sıra, yabani otların gelişmesini de engeller. Karabuğday unu, tek başına ekmek veya un ile yapılan diğer maddelerin üretiminde pek uygun değildir. Daha çok kavrulmuş olarak çerez gibi tüketilmektedir. Karabuğday, çölyak hastaları için çok faydalı bir besindir. Gluten içermemekle birlikte, magnezyum, B kompleks vitamin grupları, bakır, mangan ve lif bakımından oldukça zengindir. Karabuğdayın Besin Değerleri (1 Yemek Kaşığı)
Karabuğdayın en büyük üreticisi Çin'dir. Dünyadaki karabuğday üretiminin yaklaşık yarısını Çin gerçekleştirmektedir. Karabuğday, sağlıklı bir gıda olmasının yanı sıra verimsiz topraklarda da yetişebilmektedir. Karabuğday, zayıflamak isteyenler için ideal bir besindir. Aynı zamanda yüksek kolesterolü düşürmede, yüksek tansiyonu dengelemede, kalp rahatsızlıklarını önlemede, kansızlıkla mücadelede, kan şekerini düzenlediği için diyabet riskini azaltmada ve hormona dayalı kanserlere karşı faydalıdır. Çölyak hastaları tarafından tüketilmesi önerilir. Ancak, günümüzde bazı üretim süreçlerinde işlenmesi nedeniyle gluten içerebilen versiyonları da bulunmaktadır. Çölyak hastalarının, gluten içermeyen karabuğdayı tercih etmeleri gerekmektedir. Ekstra Bilgiler Karabuğdayın sağlığa olan faydaları saymakla bitmez. İçeriğinde bulunan flavonoidler, antioksidan özellikleri ile vücudu serbest radikallere karşı korur. Ayrıca, karabuğdayın glisemik indeksi düşüktür, bu da kan şekerinin daha yavaş yükselmesine ve daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olur. Karabuğdayın, kemik sağlığını destekleyen magnezyum ve fosfor gibi mineraller açısından zengin olması, osteoporoz riskini azaltabilir. Ayrıca, içeriğindeki yüksek lif oranı, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlık gibi sorunları önler. Sonuç olarak, karabuğday, hem besin değeri açısından zengin hem de sağlık için pek çok fayda sağlayan bir besindir. Özellikle glutensiz diyet uygulayan kişiler ve çölyak hastaları için ideal bir alternatiftir. Ayrıca, düşük glisemik indeksi sayesinde diyabet hastaları ve diyet yapanlar için de uygundur. |
Kargın
26 Temmuz 2024 CumaKarabuğdayın çölyak hastaları için faydalı olduğunu duydum, ama işlenmiş olanların gluten içerebileceği konusunda nasıl emin olabilirim?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaKargın, karabuğday glutensiz doğal bir tahıl olmasıyla çölyak hastaları için genellikle uygundur. Ancak işlenmiş ürünlerin gluten içerip içermediğini anlamak için etiketleri dikkatle okumanı tavsiye ederim. Ürün ambalajında "glutensiz" ibaresinin bulunmasına dikkat etmelisin. Bunun dışında, üretim sürecinde kontaminasyon riskini önlemek için güvenilir markaları tercih etmen de önemli. Gluten testi yapan laboratuvarlardan analiz raporu alan ürünleri tercih edebilirsin.