Kepekli Pirinç Besin Değeri

Kepekli Pirinç Besin Değeri

Kepekli Pirinç Besin Değeri, insanların hayatlarına devam edebilmesi için gerekli olan organik veya inorganik bileşiklerin hepsine birden besin adı verilir. İnsan vücudunun büyümesi, gelişmesi ve rahatlıkla sağlıklı bir şekilde günlük faaliyetlerini yerine getirebilmesi için bu besinlerden faydalanması gerekir. Tüm bu besinler hayvansal ve bitkisel olarak iki temel gruba ayrılır. Hayvansal besinlere süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık çeşitleri, et ve et ürünleri örnek gösterilebilir. Bitkisel besinlere ise buğday, mısır, fasulye, mercimek, sebze ve meyveler örnek gösterilebilir. Hayvansal besinlere süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık çeşitleri, et ve et ürünleri örnek gösterilebilir. Pirinç de buğdaygiller familyasına ait olduğu için o da bu gruba dahildir. Bu familyadan olan mısır ve buğdaydan sonra en çok ekimi yapılan bitki pirinçtir. Pirinç bir diğer adıyla çeltik olarak da bilinir. Pirinç en çok Muson Asya'sında yetiştirilse de dünya nüfusunun neredeyse yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır. Pirinç su içerisinde yetiştirilen bir hububat bitkisidir. Pirincin sofralara gelmeden önce üzerindeki kalın kabuğun yeni kepeğin çıkması gerektiği söylense de bu durum pirincin besin değerinin bir çoğunun kaybolmasına neden olur. Örneğin ağırlığının %30'undan fazlasını, içeriğindeki lipidlerin %80'inini, madensel tuzlarının %60'ını ve vitaminlerinin tümünü kaybeder. Bu kayıplardan dolayı beyaz pirincin üzerindeki kepeğin çıkarılmaması sonucu kepekli pirinç ortaya çıkmıştır.

Kepekli pirinç beyaz pirincin daha az işlenmesi sonucu elde edilir ve beyaz pirince göre lif içeriği daha yüksektir. Pirincin üzerinden kepeğinin alınmamış halidir. Buğday rengindedir ve buğday tadını andırır. Kepekli pirinç lif başta olmak üzere B sınıfı vitaminler, az da olsa A ve C vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor mineralleri ve 12 çeşit amino asit açısından oldukça zengindir. Özellikle lif ve B sınıfı vitaminler pirincin kabuğu olarak bilinen kepeğin de yer alır. Bu nedenle uzmanlar tarafından beyaz pirinç yerine kepekli pirinç tüketilmesi önerilir. Kepekli pirinç özellikle nişasta açısından zengin, yağ ve protein açısından sağlıklı bir yiyecektir. Aynı zamanda yağsız ve kolay sindirilebilir bir yiyecektir. Bu özelliği sayesinde böbrek ve kalp yetersizliği rahatsızlıklarına sahip kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Kepekli pirinç beyaz pirince göre daha uzun sürede pişer. Bu nedenle pişirirken daha fazla su ilave edilmesi gerekir. Ayrıca kepekli pirincin çok fazla kullanım alanı vardır. Beyaz pirincin kullanıldığı tüm yemek çeşitlerinde rahatlıkla tercih edilebilir. Özellikle içeriğinde yüksek besin değerleri sayesinde uzmanlar tarafından diyabetik hastalara ve formda kalmak için diyet yapanlara önerilir. İnsanlarda büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi için 6 temel besin ögesi olan yağ, protein, mineral, vitamin, su ve karbonhidratın vücutta tamamlanması gerekir. Özellikle önemli bir besin ögesi olan karbonhidratların aşırı bir şekilde tüketilmesi çok ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Çünkü neredeyse tüketilen tüm yiyeceklerin içerisinde en fazla karbonhidrat bulunur. Karbonhidrat insan vücudunda enerji sağlayan bir besin ögesidir. O nedenle vücuda alınan karbonhidratın çok dikkatli ve dengeli bir şekilde olması gerekir. Özetle beyaz pirinç ve kepekli pirinç kıyaslandığında 100 gram beyaz pirinçte 119 kalori, 25 gram protein, 242 gram karbonhidrat, 1 gram yağ, 0.1 gram lif, 28 miligram fosfor, 10 miligram kalsiyum, 0.2 miligram demir, 28 miligram potasyum, 374 miligram sodyum, 0.01 miligram B2 vitamini, 0.02 miligram B1 vitamini ve 0.4 miligram B3 vitamini bulunurken; 100 gram pişirilmiş kepekli pirinçte ise 282 kalori, 36 gram protein, 26.9 gram karbonhidrat, 1.6 gram lif, 3.1 gram yağ, 94 miligram fosfor, 98 miligram kalsiyum, 1 miligram demir, 81 miligram sodyum, 167 miligram potasyum, 223 miligram magnezyum, 1.4 miligram çinko, 1.1 miligram A vitamini, 0.3 miligram B1 vitamini ve 0.04 miligram B2 vitamini bulunur. Bütün bu değerlerin kıyaslandığında kepekli pirincin beyaz pirince göre daha sağlıklı olduğu rakamlar ile kanıtlanmıştır.
Son Güncelleme : 09.12.2018 06:54:25
Kepekli Pirinç Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kepekli Pirinç Besin Değeri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kepekli Pirinç Besin Değeri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
100 gr tavuk göğsü besin değeri, tavuğun çiğ yada pişmiş olması yada ne şekilde piştiğine bağlı olarak değişmektedir. Tavuk eti yağ oranı düşük olduğu için özellikle spor yapanların ve diyet yapan kişilerin tercih ettiği bir besin kaynağıdır. Tüketme...
Kırmızı Et Besin Değeri
Kırmızı Et Besin Değeri
Kırmızı et besin değeri, Kırmızı et besin değerleri oldukça yüksek olan ve mutlaka tüketilmesi gerekli olan bir besin üründür. B 12 vitamini, demir, çinko ve potasyum açısından oldukça zengindir. Yağsız dana eti tercih edildiğinde hem sağlık için hem...
Arpa Besin Değeri
Arpa Besin Değeri
Arpa Besin Değeri, Tarih öncesi eski Mısır devirlerinde ilk kültür bitkisi olan arpayı besin olarak kullanmışlardır. Bu yüzden arpanın yetiştirilmesi çok eskiye dayanmaktadır. Bugün bile, buğdayın ekilemediği kutup bölgeleri olmak üzere yüksek dağlık...
Besin Değerleri
Besin Değerleri
Besin Değerleri, Haftada en az bir defa dahi olsa alışveriş yapma isteği duymaktayız. Bu alışverişlerimizin bir çoğu ise gıdalar üzerinde yapılan harcamalardan meydana gelmektedir. Alışveriş esnasında almış olduğumuz besin maddelerin son kullanma ...
Polenin Besin Değerleri
Polenin Besin Değerleri
Polenin besin değerleri, polen, bitkinin erkek gametinin dişi gamete taşıyan bir yapıdır. Arıların 200-3000 arası çiçekten topladığı ve kanatlarında kovana getirdikleri bitki özüdür. Bu taşıma sırasında polen, erkek gametini çok iyi korumak zorundadı...
Kaymak Besin Değerleri
Kaymak Besin Değerleri
Kaymak besin değeri: Kaymak yağ içeriği çok yüksek olan bir besindir. Kaymak sütün kaynatılıp bir süre buzdolabında bekletilip üzerinde oluşan tabakayı almaktır. Bu işlem sonucunda süt kaymağı elde edilmiş olur. Bir diğer kaymak çeşidi ise mayalanmak...
Eti Lifalif Besin Değeri
Eti Lifalif Besin Değeri
Eti lifalif besin değeri, tablosu tam bir besin deposudur. Özellikle diyet yapan bayanların oldukça hoşuna gidecek bir tablodur. Spor yapan erkekler yada bayanlar, sabah kahvaltıda sütle karıştırıp birde kuyu kayısı eklerse ciddi bir besin deposu ort...
Hindi Eti Besin Değerleri
Hindi Eti Besin Değerleri
Hindi eti besin değerleri, neredeyse kırmızı ete yakındır. Özellikle diyet yapanlar ve protein ihtiyacı yüksek olan sporcular için idealdir. Hindi eti besin değerleri bölümlere ayırdığımızda değişmektedir. Yani hindi but kısmında olan protein ve vita...
Portakal Besin Değeri
Portakal Besin Değeri
Portakal besin değeri, Portakal besin değeri oldukça yüksek olan ve kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan bir meyvedir. Dünyanın en değerli meyveleri arasında yer alır. Portakal A ve C vitamini açısından zengindir. Ayrıca folik asit...
Yumurta Besin Değeri
Yumurta Besin Değeri
Yumurta besin değeri, olarak en temel besin maddeleri arasında yer almaktadır. Yumurtanın beyazı vücut geliştirmeci eğitmenlerin en çok tavsiye ettiği, 3,53 gram protein, 0 gram yağ, 0,5 gram karbonhidrat içermesi ve yulaf ezmesi ile karıştırıldığınd...
Lor Peyniri Besin Değeri
Lor Peyniri Besin Değeri
Lor peyniri besin değerleri, peynirin yapılış şekli itibari ile biraz farklıdır. Bildiğiniz gibi lor peyniri daha topak bir peynirdir. Kaşar yada beyaz peynir gibi kalıp halinde durmaz. Daha çok diyet yapanlar salata üzerinde yada sporcular yumurta i...
Kuru Fasulye Besin Değeri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Kuru fasulye besin değeri; Türk mutfağının vazgeçilmez damak tatları arasında yer alır. Hele ki soğuk kış aylarında yanında pilav ve turşuyla birlikte bir akşam yemeği neredeyse tadına doyulmaz bir ziyafet sofrasına dönüşür. Bu denli lezzetli olan k...

 

100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kırmızı Et Besin Değeri
Arpa Besin Değeri
Besin Değerleri
Polenin Besin Değerleri
Kaymak Besin Değerleri
Eti Lifalif Besin Değeri
Hindi Eti Besin Değerleri
Portakal Besin Değeri
Yumurta Besin Değeri
Lor Peyniri Besin Değeri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Makarna Besin Değeri
Protein Değeri Yüksek Besinler
İnek Sütü Besin Değerleri
Pilav Besin Değeri
Balık Yağı Besin Değerleri
Çiğ Badem Besin Değeri
Yulaf Ezmesi Besin Değeri
Peynir Besin Değeri
Kıyma Besin Değeri
Tereyağı Besin Değeri
Köfte Besin Değeri
Nohut Besin Değeri
Fıstık Ezmesi Besin Değeri
Karides Besin Değeri
Besin Protein Değerleri
Pirinç Pilavı Besin Değeri
Bulgur Besin Değeri
Besinlerin Karbonhidrat Değerleri
Popüler İçerik
Makarna Besin Değeri
Makarna Besin Değeri
Makarna besin değeri, makarna irmik veya una yumurta karıştırarak elde edilen ekmek grubudur. Protein olarak zengin olan makarnanın besin değeri olduk...
Protein Değeri Yüksek Besinler
Protein Değeri Yüksek Besinler
Protein değeri yüksek besinler, sağlık için son derece önemli olan besinlerdir.Fakat günümüzde protein eksikliği çok fazla görülüyor. Bu sebepten dola...
İnek Sütü Besin Değerleri
İnek Sütü Besin Değerleri
İnek sütü besin değerleri, taze oluşuna yada işlenmesine göre değişmektedir. Marketlerde süt kutularına baktığınızda light ve normal süt besin değerle...
Pilav Besin Değeri
Pilav Besin Değeri
Pilav besin değeri; pilav, pirinç ve bulgur gibi taneli bitkilerin suda pişirilmesi ile yapılan bir yemek türüdür. Pilavında birçok çeşidi vardır. Ör...
Balık Yağı Besin Değerleri
Balık Yağı Besin Değerleri
Balık yağı besin değerleri, olarak içeriğinde omega-3 yağ asitleri, mineraller, vitaminler, proteinler ve diğer hayati besin, kaynaklarının takviye ed...
Çiğ Badem Besin Değeri
Çiğ Badem Besin Değeri
Çiğ badem besin değeri, dikkatli tüketildiğinde oldukça iyidir. Tatlılarda, televizyon izlerken yada eğlencelerde atıştırdığımız çiğ badem ciddi orand...
Yulaf Ezmesi Besin Değeri
Yulaf Ezmesi Besin Değeri
Yulaf ezmesi besin değeri, Yulaf ezmesi diyabet hastalığında önemli bir lif kaynağıdır. Yulaf ezmesi içeriğinde bulundurduğu lif nedeniyle düzenli ola...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kırmızı Et Besin Değeri
Arpa Besin Değeri
Besin Değerleri
Polenin Besin Değerleri
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019