Kinoa Besin Değerleri
Kinoa, diyet yapanların ve sağlıklı beslenmeyi tercih edenlerin ilgisini çeken bir besin kaynağıdır. Türkiye’de son yıllarda popülerlik kazanmış olsa da, kinoa aslında çok eski tarihlerden beri kullanılan bir besindir. Amerika ve Avrupa'da yaygın olarak tüketilen kinoa, 2013 yılında Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından "Uluslararası Kinoa Yılı" olarak kabul edilmiştir. Bu tahılı bu kadar özel kılan, kinoa besin değerlerindeki zenginliktir. Kinoa, 1-2 metreye kadar uzayabilen uzun ömürlü bir bitkidir ve Bolivya, Peru, And Dağları’nın çorak yamaçlarında doğal olarak yetişmektedir. Tarihi kayıtlara göre bu bölgelerde M.Ö. 3000-5000 yıllarından beri yerliler tarafından yetiştirilmektedir.
100 Gram Kinoa Besin Değerleri
- Karbonhidrat: 21.3 gr
- Yağ: 1.92 gr
- Protein: 4.4 gr
- Lif: 2.8 gr
- Magnezyum: 64 mg
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 7 mg
- Potasyum: 172 mg
- Kalsiyum: 17 mg
- Vitamin A: 5 mg
- Vitamin C: 0 mg
- Demir: 1.49 mg
Kinoanın Faydaları
Kinoa besin değerleri açısından oldukça zengindir. İçerisinde bulunan protein, tam protein kategorisindedir ve kaslar için gerekli olan tüm amino asitleri içermektedir. Tam protein içeren bitkilere sık rastlanmaz ve bu özelliği ile vejetaryenler ve diyet yapanlar arasında oldukça popülerdir. Kinoa, düşük kolesterol oranı ile hayvansal protein kaynaklarına kıyasla daha sağlıklı bir protein kaynağı olarak düşünülebilir. Gluten içermeyen kinoa, çölyak hastaları ve glutensiz diyet uygulayanlar için ideal bir besindir. Kinoa gevrekleri, yulaf gevreğine alternatif olarak düşünülebilir. Kinoa, diğer tahıllarla kıyaslandığında iki kat daha fazla besin lifi içerir. Lifli gıdaların az tüketilmesi kabızlığa yol açabilir. Uzmanlar bu yüzden lif bakımından zengin olan kinoayı tavsiye etmektedirler. Besin lifi aynı zamanda şeker hastalarında kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Hemoroid hastalarının da kinoa tüketmesi kabızlığa bağlı yakınmaları azaltabilir.
Kinoa besin değerleri içerisindeki demir oldukça tatminkar düzeydedir. Demir eksikliği anemisi için tüketilebilir. Hücrelerde bulunan oksijen miktarında önemli bir rolü olan demir minerali, beyin ve zihin sağlığı için de önemlidir. Demir aynı zamanda vücut sıcaklığının korunması ve vücudun enerji üretimi için de gereklidir. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak kinoa tüketmenin total kolesterolü düşürürken, iyi kolesterol oranını koruduğunu göstermektedir. Ayrıca kinoanın içerisindeki bazı bileşenler damarları iltihaplı hastalıklara karşı güçlü hale getirmektedir. Kinoa, antioksidan etkisi sayesinde, başta kırmızı kan hücreleri olmak üzere tüm hücreleri serbest radikallerin zararlarına karşı korumaya yardımcı olur.
Kinoa besin değerleri içerisindeki magnezyum mineralinin damarları rahatlatma etkisi ile kronik migrene karşı tavsiye edilen yiyecekler grubundadır. Magnezyum minerali ayrıca tip 2 diyabet hastalarında da etkilidir. Kinoa ile yapabileceğiniz tatlılar ve salatalar ile diyet programınızı renklendirebilirsiniz.
|