Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Balık Besin Değerleri

Balık Besin Değerleri

Balık besin değeri açısından insanların en eski besin kaynaklarının başında gelmiştir. Önceki dönemlerde en kolay elde edilebilen ve bu sebeple de en çok tüketilen besinlerin balık ve diğer deniz ürünleri olduğu bilinmektedir.

Her balığın besin değerleri yani içeriğinde bulunan mineral, vitamin ve diğer besin öğelerinin miktarı değişiktir. Örnek olarak, 100 gramlık pişmiş somon balığı 206 kalori civarındadır. 100 gram somonda bulunan 2260 mg'lık omega 3 yağ asidi içeriği somonu en zengin omega 3 kaynağı yapmaktadır.

100 gram somonda:
  • 2.8 mcg B12 vitamini (Günlük ihtiyacın %48'i)
  • 8.0 mg B3 vitamini (Günlük ihtiyacın %40'ı)
  • 0.3 mg B1 vitamini (Günlük ihtiyacın %23'ü)
  • 0.6 mg B6 vitamini (Günlük ihtiyacın %32'si)
  • 22.1 gram protein (Günlük ihtiyacın %48'i)
Balık besin değeri, protein değeri bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır. Balık eti, yumurta, et, süt gibi besin değeri yüksek kaynaklar kaliteli protein kaynaklarıdır ve %18-20 oranında protein bulundururlar. Proteinler, vücut organlarının en küçük üyesi olan hücrelerin yapısında, solunum, kan dolaşımı, sindirim vb. Olayların gerçekleşmesi, alınmış olan besinlerin hücrelerde enerjiye dönüşmesi, hücrenin yenilenmesi, savunma sisteminin yapısında görevlidir. Balık eti proteinleri, sindirim enzimleri tarafından kolay bir şekilde parçalanır ve bu nedenden dolayı vücudun bu proteinlerden yararlanma oranı yüksektir.

Balık eti, kemik gelişiminde, gözün farklı ışık durumlarında görebilmesinde ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde önemli rolü olan A vitamini, kalsiyumun kemiklere yerleşmesi, kemik sağlığı ve gelişiminde D vitamini ve özellikle kanın akışkanlığında görevli olan K vitamini ve B grubu vitaminleri (B12, B6, B2, B1) açısından oldukça zengindir. Ayrıca, selenyum, iyot, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri açısından da iyi bir besin kaynağıdır.

Balık besin değeri içindeki yağ içeriğini temel anlamda uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri oluşturmaktadır. İnsan vücudunda üretilemeyen ve bu sebeple mutlaka besinler aracılığı ile vücudun ihtiyacı olan yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ asitleri, EPA ve DHA'nın en önemli kaynağı balıklardır. EPA ve DHA; kanın akışkanlığı, göz sağlığı, beyin fonksiyonları, bilişsel gelişim sağlanması, sinir iletiminde önemli görevleri bulunmaktadır.

EPA ve DHA; kalp damar hastalıkları, kalp krizi, damar sertliği, migren, depresyon, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon ile kanser benzeri pek çok hastalıktan korunmada oldukça önemli sağlık etkilerine sahiptir. Ayrıca, kan damarlarının yüzeyini genişlemesini sağlayıp dokulara daha fazla oksijen geçmesine yardımcı olması sebebiyle son dönemlerde çocuklarda görülme sıklığı artan astım hastalığına karşı savunmanın arttırılmasında önemli etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Bu olumlu sağlık etkilerinin sağlanabilmesi için haftada en az 300g. Yağlı balık tüketimi kullanılmalıdır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 14:38:34
Balık Besin Değerleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Balık Besin Değerleri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Balık Besin Değerleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
100 gr tavuk göğsü besin değeri, tavuğun çiğ ya da pişmiş olması ya da ne şekilde piştiğine bağlı olarak değişmektedir. Tavuk eti yağ oranı düşük olduğu için özellikle spor yapanların ve diyet yapan kişilerin tercih ettiği bir besin kaynağıdır. Tüket...
Kırmızı Et Besin Değeri
Kırmızı Et Besin Değeri
Kırmızı et besin değeri, Kırmızı et besin değerleri oldukça yüksek olan ve mutlaka tüketilmesi gerekli olan bir besin üründür. B 12 vitamini, demir, çinko ve potasyum açısından oldukça zengindir. Yağsız dana eti tercih edildiğinde hem sağlık için hem...
Arpa Besin Değeri
Arpa Besin Değeri
Arpa Besin Değeri, Tarih öncesi eski Mısır devirlerinde ilk kültür bitkisi olan arpayı besin olarak kullanmışlardır. Bu yüzden arpanın yetiştirilmesi çok eskiye dayanmaktadır. Bugün bile, buğdayın ekilemediği kutup bölgeleri olmak üzere yüksek dağlık...
Besin Değerleri
Besin Değerleri
Besin Değerleri, Haftada en az bir defa dahi olsa alışveriş yapma isteği duymaktayız. Bu alışverişlerimizin birçoğu ise gıdalar üzerinde yapılan harcamalardan meydana gelmektedir. Alışveriş esnasında almış olduğumuz besin maddelerin son kullanma tari...
Polenin Besin Değerleri
Polenin Besin Değerleri
Polenin besin değerleri, polen, bitkinin erkek gametinin dişi gamete taşıyan bir yapıdır. Arıların 200-3000 arası çiçekten topladığı ve kanatlarında kovana getirdikleri bitki özüdür. Bu taşıma sırasında polen, erkek gametini çok iyi korumak zorundadı...
Kaymak Besin Değerleri
Kaymak Besin Değerleri
Kaymak besin değeri: Kaymak yağ içeriği çok yüksek olan bir besindir. Kaymak sütün kaynatılıp bir süre buzdolabında bekletilip üzerinde oluşan tabakayı almaktır. Bu işlem sonucunda süt kaymağı elde edilmiş olur. Bir diğer kaymak çeşidi ise mayalanmak...
Eti Lifalif Besin Değeri
Eti Lifalif Besin Değeri
Eti lifalif besin değeri, tablosu tam bir besin deposudur. Özellikle diyet yapan bayanların oldukça hoşuna gidecek bir tablodur. Spor yapan erkekler ya da bayanlar, sabah kahvaltıda sütle karıştırıp bir de kuyu kayısı eklerse ciddi bir besin deposu o...
Hindi Eti Besin Değerleri
Hindi Eti Besin Değerleri
Hindi eti besin değerleri, neredeyse kırmızı ete yakındır. Özellikle diyet yapanlar ve protein ihtiyacı yüksek olan sporcular için idealdir. Hindi eti besin değerleri bölümlere ayırdığımızda değişmektedir. Yani hindi but kısmında olan protein ve vita...
Portakal Besin Değeri
Portakal Besin Değeri
Portakal besin değeri, Portakal besin değeri oldukça yüksek olan ve kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan bir meyvedir. Dünyanın en değerli meyveleri arasında yer alır. Portakal A ve C vitamini açısından zengindir. Ayrıca folik asit,...
Yumurta Besin Değeri
Yumurta Besin Değeri
Yumurta besin değeri, olarak en temel besin maddeleri arasında yer almaktadır. Yumurtanın beyazı vücut geliştirmeci eğitmenlerin en çok tavsiye ettiği, 3,53 gram protein, 0 gram yağ, 0,5 gram karbonhidrat içermesi ve yulaf ezmesi ile karıştırıldığınd...
Lor Peyniri Besin Değeri
Lor Peyniri Besin Değeri
Lor peyniri besin değerleri, peynirin yapılış şekli itibari ile biraz farklıdır. Bildiğiniz gibi lor peyniri daha topak bir peynirdir. Kaşar ya da beyaz peynir gibi kalıp halinde durmaz. Daha çok diyet yapanlar salata üzerinde ya da sporcular yumurta...
Kuru Fasulye Besin Değeri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Kuru fasulye besin değeri; Türk mutfağının vazgeçilmez damak tatları arasında yer alır. Özellikle de soğuk kış aylarında yanında pilav ve turşuyla birlikte bir akşam yemeği neredeyse tadına doyulmaz bir ziyafet sofrasına dönüşür. Bu denli lezzetli ol...

 

100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kırmızı Et Besin Değeri
Arpa Besin Değeri
Besin Değerleri
Polenin Besin Değerleri
Kaymak Besin Değerleri
Eti Lifalif Besin Değeri
Hindi Eti Besin Değerleri
Portakal Besin Değeri
Yumurta Besin Değeri
Lor Peyniri Besin Değeri
Kuru Fasulye Besin Değeri
Makarna Besin Değeri
Protein Değeri Yüksek Besinler
İnek Sütü Besin Değerleri
Pilav Besin Değeri
Balık Yağı Besin Değerleri
Çiğ Badem Besin Değeri
Yulaf Ezmesi Besin Değeri
Peynir Besin Değeri
Kıyma Besin Değeri
Tereyağı Besin Değeri
Köfte Besin Değeri
Nohut Besin Değeri
Fıstık Ezmesi Besin Değeri
Karides Besin Değeri
Besin Protein Değerleri
Pirinç Pilavı Besin Değeri
Bulgur Besin Değeri
Besinlerin Karbonhidrat Değerleri
Popüler İçerik
Makarna Besin Değeri
Makarna Besin Değeri
Makarna besin değeri, makarna irmik veya una yumurta karıştırarak elde edilen ekmek grubudur. Protein olarak zengin olan makarnanın besin değeri olduk...
Protein Değeri Yüksek Besinler
Protein Değeri Yüksek Besinler
Protein değeri yüksek besinler, sağlık için son derece önemli olan besinlerdir.Fakat günümüzde protein eksikliği çok fazla görülüyor. Bu sebepten dola...
İnek Sütü Besin Değerleri
İnek Sütü Besin Değerleri
İnek sütü besin değerleri, taze oluşuna yada işlenmesine göre değişmektedir. Marketlerde süt kutularına baktığınızda light ve normal süt besin değerle...
Pilav Besin Değeri
Pilav Besin Değeri
Pilav besin değeri;  pilav, pirinç ve bulgur gibi taneli bitkilerin suda pişirilmesi ile yapılan bir yemek türüdür. Pilavında birçok çeşidi vardır. Ör...
Balık Yağı Besin Değerleri
Balık Yağı Besin Değerleri
Balık yağı besin değerleri, olarak içeriğinde omega-3 yağ asitleri, mineraller, vitaminler, proteinler ve diğer hayati besin, kaynaklarının takviye ed...
Çiğ Badem Besin Değeri
Çiğ Badem Besin Değeri
Çiğ badem besin değeri, dikkatli tüketildiğinde oldukça iyidir. Tatlılarda, televizyon izlerken yada eğlencelerde atıştırdığımız çiğ badem ciddi orand...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kırmızı Et Besin Değeri
Arpa Besin Değeri
Besin Değerleri
Polenin Besin Değerleri
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024