Tereyağı Besin Değeri

Tereyağı Besin Değeri, Tereyağı; Bir çeşit hayvansal (İnek, keçi, koyun gibi) gıda olup bir yağdır. Ham maddesini süt yağı oluşturmaktadır. Yağın bileşiminin %82'sini süt yağı, kalan diğer kısmını da su, süt şekeri, mineraller, kolesterin ve suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler, aromalar oluşturmaktadır. Kısa bağlı doymuş yağ ve yağ asitleri tereyağının fiziksel özellikleridir.
Fazlaca gıda ve kozmetik sanayinde yedeksiz ham madde olarak kullanılmakta.

Üretim Yöntemleri; Tereyağının elde edilmesi her zaman kolay olmasa da tereyağı genel olarak yağ içeren tüm sütlerden elde edilebilmektedir. Her sütten tereyağı elde etmek mümkün olamamaktadır. Örnek vermek gerekirse kısrak ve sıpa sütü, tereyağı elde etmek için elverişli değillerdir. Keçi, koyun ve inek sütü tereyağı üretimi için en elverişli sütlerdir.

Kimyasal Özelliği; Yüksek miktarda doymuş yağ barındırması ve hayvansal yağ olması kötü kolesterole bir sebep olarak gösterilse de aslında tereyağı tabii bir gıdadır. Sanayi tipi yağ olan margarine karşı besin değeri çok daha yüksek ve değerlidir. Yağlar arasında en yüksek proteine sahip bir besindir. Takriben yüzde biri protein iken diğer yağlarda bu olasılık sıfırdır.

Genel Özelliği; Tereyağının beyaz ve sarı arasında standart bir rengi olmamakla beraber, hayvanın yediklerine göre bazen sarının tonları ya da beyazın tonlarındadır. Bu renk yapısına etki, hayvanın yeşil ağırlıklı taze otlar ile beslenmesi halinde yağ rengi sarıya daha yakın, kurumuş tahıl sapı veya samanı ile beslenen havanlarda ise elde edilen yağın rengi beyaza daha yakın olmaktadır.
Oda sıcaklığında eriyik şeklinde, Dolap soğukluğunda sert sıvı şeklindedir.

Diğer bir belirgin özelliği ise yapısında yüksek oranda yağ asitleri, gliseritleri ve kısa zincirli donmuş yağ asitleri (Bütirik asit) içermektedir. 100 gr tereyağının besin değeri yaklaşık 716 kaloridir. Tereyağı besin değeri aşağıdaki gibidir.

100 gram Tereyağı besin değeri

  • Kalori; 716 kcal
  • Toplam yağ; 81 g
  • Trans yağ; 3,3 g
  • Kolesterol; 215 mg
  • Sodyum; 11 mg
  • Potasyum; 34 mg
  • Kalsiyum; 24 mg
  • Magnezyum 2 mg
  • Demir; 0 mg
  • Karbonhidrat; 0,1 g
  • Diyet lifi; 0 g
  • Şeker; 0,1 g
  • Protein; 0,9 g
  • A vitamini; 2,499 mg
  • B6 vitamini; 0 mg
  • B12 vitamini; 0,2 µg
  • C vitamini; 0 mg
  • D vitamini; 60 IU
21.01.2024 23:55:14
Tereyağı Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tereyağı Besin Değeri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tereyağı Besin Değeri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri

100 gr tavuk göğsü besin değeri, tavuğun çiğ ya da pişmiş olması ya da ne şekilde piştiğine bağlı olarak değişmektedir. Tavuk eti yağ oranı düşük olduğu için...
Devamını Oku

Kırmızı Et Besin Değeri

Kırmızı et besin değeri, Kırmızı et besin değerleri oldukça yüksek olan ve mutlaka tüketilmesi gerekli olan bir besin üründür. B 12 vitamini, demir, çin...
Devamını Oku

Arpa Besin Değeri

Arpa Besin Değeri, Tarih öncesi eski Mısır devirlerinde ilk kültür bitkisi olan arpayı besin olarak kullanmışlardır. Bu yüzden arpanın yetiştirilmesi ço...
Devamını Oku

Besin Değerleri

Besin Değerleri, Haftada en az bir defa dahi olsa alışveriş yapma isteği duymaktayız. Bu alışverişlerimizin birçoğu ise gıdalar üzerinde yapılan harcama...
Devamını Oku

Polenin Besin Değerleri

Polenin besin değerleri, polen, bitkinin erkek gametinin dişi gamete taşıyan bir yapıdır. Arıların 200-3000 arası çiçekten topladığı ve kanatlarında kovana g...
Devamını Oku

Kaymak Besin Değerleri

Kaymak besin değeri: Kaymak yağ içeriği çok yüksek olan bir besindir. Kaymak sütün kaynatılıp bir süre buzdolabında bekletilip üzerinde oluşan tabakayı ...
Devamını Oku

Eti Lifalif Besin Değeri

Eti lifalif besin değeri, tablosu tam bir besin deposudur. Özellikle diyet yapan bayanların oldukça hoşuna gidecek bir tablodur. Spor yapan erkekler ya da ba...
Devamını Oku

Hindi Eti Besin Değerleri

Hindi eti besin değerleri, neredeyse kırmızı ete yakındır. Özellikle diyet yapanlar ve protein ihtiyacı yüksek olan sporcular için idealdir. Hindi et...
Devamını Oku

Portakal Besin Değeri

Portakal besin değeri, Portakal besin değeri oldukça yüksek olan ve kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan bir meyvedir. Dünyanın en değ...
Devamını Oku

Yumurta Besin Değeri

Yumurta besin değeri, olarak en temel besin maddeleri arasında yer almaktadır. Yumurtanın beyazı vücut geliştirmeci eğitmenlerin en çok tavsiye ettiği, 3,53 ...
Devamını Oku

Lor Peyniri Besin Değeri

Lor peyniri besin değerleri, peynirin yapılış şekli itibari ile biraz farklıdır. Bildiğiniz gibi lor peyniri daha topak bir peynirdir. Kaşar ya da beyaz peyn...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Besin Değeri

Kuru fasulye besin değeri; Türk mutfağının vazgeçilmez damak tatları arasında yer alır. Özellikle de soğuk kış aylarında yanında pilav ve turşuyla birli...
Devamını Oku

Makarna Besin Değeri

Makarna besin değeri, makarna irmik veya una yumurta karıştırarak elde edilen ekmek grubudur. Protein olarak zengin olan makarnanın besin değeri oldukça...
Devamını Oku

Protein Değeri Yüksek Besinler

Protein değeri yüksek besinler, sağlık için son derece önemli olan besinlerdir. Fakat günümüzde protein eksikliği çok fazla görülüyor. Bu sebepten dolay...
Devamını Oku

İnek Sütü Besin Değerleri

İnek sütü besin değerleri, taze oluşuna ya da işlenmesine göre değişmektedir. Marketlerde süt kutularına baktığınızda light ve normal süt besin değerleri ara...
Devamını Oku

Pilav Besin Değeri

Pilav besin değeri; pilav, pirinç ve bulgur gibi taneli bitkilerin suda pişirilmesi ile yapılan bir yemek türüdür. Pilavında birçok çeşidi vardır. Örneğin, p...
Devamını Oku

Balık Yağı Besin Değerleri

Balık yağı besin değerleri, olarak içeriğinde omega-3 yağ asitleri, mineraller, vitaminler, proteinler ve diğer hayati besin, kaynaklarının takviye edil...
Devamını Oku

Çiğ Badem Besin Değeri

Çiğ badem besin değeri, dikkatli tüketildiğinde oldukça iyidir. Tatlılarda, televizyon izlerken ya da eğlencelerde atıştırdığımız çiğ badem ciddi oranda ener...
Devamını Oku

Yulaf Ezmesi Besin Değeri

Yulaf ezmesi besin değeri, Yulaf ezmesi diyabet hastalığında önemli bir lif kaynağıdır. Yulaf ezmesi içeriğinde bulundurduğu lif nedeniyle düzenli olara...
Devamını Oku

Peynir Besin Değeri

Peynirin besin değeri, Peynir hayvansal gıda olan ve sütten yapılan bir besin türüdür. Besin değeri her insan için sağlıklı olan ve birçok çeşidi bulunan pey...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kırmızı Et Besin Değeri
Arpa Besin Değeri
Besin Değerleri
Polenin Besin Değerleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024