Soğan Besin Değeri, Soğan, soğangiller familyasındandır. Allium cinsine bağlı tüm bitkilerin genel adıdır. Yeşil yaprakları ve yumrusu yemeklerde kullanılır. Özellikle yeşil kısmı cacık yapımında kullanılır. Porsiyon miktarı 100gr'dır. 39 kaloridir. Kolesterol miktarı yoktur. İçeriğinde A, C, D vitaminleri ve yanı sıra kalsiyum, B12, demir, B6 ve magnezyum bulunmaktadır.
İçerdiği besin ve elementler sayesinde sağlığa faydası oldukça çoktur. Kanserle mücadeleden cilt sağlığına, enfeksiyondan zayıflamaya ve birçok hastalıktan korunma ve tedavi de faydası vardır. Özellikle sindirim sistemi bağırsak ve midede oluşan sorunlara karşı etkilidir. İçeriğindeki potasyum, B ve C vitaminlerinden antibiyotik özelliğe sahiptir. Kanı temizleme özelliği sayesinde kalp damar tıkanıklığına neden olabilecek unsurları ortadan kaldırır. Soğuk algınlığından kaynaklı grip, yüksek ateş ve benzeri hastalıklarla birlikte bronşit ve astım gibi hastalıklara da iyi gelir. Burun kanamalarını durdurur, böcek ısırması, yanıklar, damar sertliği, kemik sağlığı, şeker seviyesinin dengelenmesine de faydalıdır. Soğan suyunun faydalarını da kısaca göz atalım;
- Sindirimi kolaylaştırır. Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin artmasına yardımcı olur.
- Alerjiye karşı da koruyucu bir özellik taşımaktadır.
- Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde solunum yollarını açar, balgam söktürücü özelliği vardır.
- Kemik zayıflığı ve damar sertliğini önler. Son çalışmalarda da görülmüştür ki kemik kaybını önleyen bir bileşiğe sahiptir.
- Saçların uzamasına da yardımcı olmaktadır.
- Kan şekeri seviyesini düşürür.
- Düzenli tüketildiği sürece kolesterol seviyesini düzenler.
- Adet bozukluğunu düzenler.
- İyi bir hafıza için düzenli tüketilmesi gerekir.
- Soğan besin değeri vücut dokuları üzerinde gençleştirme özelliği bulunmaktadır.