Muz Besin Değeri; Türkiye'mizin boz yazı ile Alanya arasında üretilen muz, bir ağaçsı bitkidir ve bu bitkinin kabuklu yeşil uzun meyvesidir. Dünya da ise Asya'nın Güneydoğusunda tropikal bölgelerde doğal olarak yetişir.
Muz bitkisi çiçekli otsul bitkiler arasında en büyüğü olduğundan sıkça ağaçlarla karıştırılır.
Boyları 7.6 metreye uzayabiliyorlar. 2.7 metre uzunluğa 60 cm genişliğe kadar büyüyebilen yaprakları, sarmal bir biçimde yer alırlar.
Oldukça besleyici ve faydalı olmadı sebebiyle ve de yeterince vitamin, protein, aminoasit ve mineral içerdiğinden dünya üzerinde tüketimi en fazla olan meyveler arasındadır. Batı Avrupa ülkelerinde ağırlıklı olarak tadı ve kokusu için tüketilen bir meyve olmakla beraber üçüncü dünya ülkelerinde oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Fazla gelişemeyen ülkelerde çocuklar vücutları için gerekli olan protein ihtiyacını muz yiyerek almaktadırlar.
MuzunFaydaları
- Kemik gelişimine oldukça faydalıdır.
- Yorgunluğu ve sinir zafiyetini giderir.
- Masfal ve böbrek iltihabına iyi gelmekle beraber bağırsak gastalıklarında da oldukça etkilidir.
- Kabızlık şikâyeti olanlar yememelidir.
- Potasyum, kalsiyum, sodyum, demir, fosfor ve iyot açısından oldukça zengin olan muz B1, B2, A, C ve E vitaminlerini de içermektedir. İçerdiği sodyum ve potasyum kalp kaslarını geliştirir. Muz kalorice oldukça zengin olmakla beraber hiç kolesterol içermemektedir.
- Terleme sebebiyle kapasitesini yitirmeye başlayan kaslara potasyum canlılık verir ve daha kolay hareket etmelerini sağlar. B1 vitamini sayesinde Sinir dokularının normal çalışmasında da etkilidir. İçermekte olduğu iyot sayesinde de tiroit bezinin dengeli çalışmasına yardımcı olur.