Meyvelerin Besin Değerleri
Meyvelerin besin değerleri, günlük hayatımızda sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Sağıklı kalabilmek içinsebze meyve bunların yanı sıra spor yaparak daha dinamik bir birey olabiliriz. İnsanlar yaşam içinde aldığı gıdalar arasında yediği meyveler dahil, besin değerlerini bilmeyebilirler. Oysaki yediğimiz meyvelerin besin değeri bakımından oldukça zengindir.
Yenilip tüketilen meyvelerin sağlığımıza ne kadar yararı var bilmeliyiz. Meyve tüketmek birçok kişi veya kişiler tarafından bilinçsizce tüketilerek meyvenin vücuda yararını ve ne zaman yenmesi gerektiğini bilmeyen çoğunluktadır. Birçok insanın meyve yerken aç karnına tüketir. Oysa yapılan bu yanlışlar sağlığımızın bozulmasına el vermektedir.
Yenilen meyveden alınan gıda besin değerini göstererek vücuda fayda ve yarar sağlamaktadır. Yapılan araştırmalarda diyet yapan insanların tükettiği meyve besin değerine göre verilir. Bu durumda diyet yapan kişi aldığı meyvenin kalorisi ve besin değerini bilmektedir. Bazı meyvelerde ise öyle besin değeri vardır ki günlük alınması gereken gıdaların birçok değerinden daha yüksektir. Bu durum karşısında kişi tek bir meyveden bile günlük kalorisini ve besin değerini alabilir. Bu meyvelerin bazıları ise oldukça iştah açma özelliğine sahiptir. Kişi mutlaka yediği meyvenin besin değeri nedir bilmelidir.
Meyvelerin besin değerleri nelerdir nasıl tüketilmelidir: meyvelerin hemen hepsi çok sevilerek tüketilen besinlerdir. Günlük yaşamda ne kadar meyve tüketmeliyiz.
Nasıl yersek besin değerinden faydalanırız. Öyle meyveler vardır ki ilaç görevini görecek değerdedir. Sağlıklı kalabilmemiz için meyvelerin besin değerleri ile alacağımız vitaminleri bilmeliyiz. Yanlış ve zamansız tüketilen meyvede ise vücuda bir fayda sağlanılamaz. Ayrıca alınan meyvelerin nasıl tüketmeli nelere yararı vardır bilinmeli ve araştırılmalıdır. Birçok kişi kendi yediği besinler ve gıdaların ne kadar tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi, edinmez ve araştırmaz. Yenilen meyvelerin çok fazla özelliği bulunmaktadır. Kanı temizler ve vücuda direnç sağlamaktadır. Meyvelerin içinde besin değeri olarak bazı meyvelerde mineral bakımından zengindir. Antioksidan madde olarak tek bir meyvenin içinde bulunan besin değeri hepsini kapsamaktadır. Hangi meyvede ne kadar besin olduğunu bilerek tüketmeliyiz. Alacağımız gıdalar arasında taze olmasına özen göstererek sebze ve meyveden alınacak gıdalardaki besinleri bilinçli tüketelim. - Yaban mersini: meyvelerin en değerli besin değerini taşımaktadır. Sebze değerinde vitamin deposu olan yaban mersini meyvesi ayrıca kanserle savaşma da bire bir etkisi vardır. Bol tüketmekte bir sakınca yoktur.
- Ahududu: besin değeri yüksek miktarda olması nedeni ile iştah açma özelliğine sahiptir. Karaciğeri temizler vücutta oluşan birçok hastalığın önüne geçerek vücudu dirençte tutar.
- Ananas: ananasın 100 gr mında 59 kalori var olması nedeni ile yenilecek meyvelerin 3 tane yerine 1 dilim annanasın besin değerigünlük alınan diğer meyvelerden oldukça yüksektir. Vücuttaki şişlik ve ödemi atmaktadır. Ananasta bulunan A ve C vitamin bakımından değer olarak zengindir.
- Armut: düzenli tüketilirse besin değeri vücuda yeterli gelir. Armudun yarısında 52 kalori değeri vardır. Sindirim sistemine yardımcı olarak bağırsakları temizler. Fosfor bakımından oldukça zengin bir meyvedir.
- Ayva: bir orta boy ayvanın besin değeri yüksek olması ile lifli olan bir meyvedir. Kolesterol düşürücü etkiye sahiptir. A-B- C bakımından bol miktarda vitamin içerir. Ayrıca mide dostu olan ayva günde 1 tane tüketilebilir.
- Karpuz: vitamin değeri olarak C ve A bakımından zengindir. Karpuz ise böbrek dostudur. Böbrekte oluşan taş ve kum gibi hastalıkların oluşmasını engelleyerek böbrek temizliğinde yardımcı olan meyvedir.
Belirtilen meyvelerin besin değerleri oldukça yüksektir. Sağlık açısından yararlı olan meyvelerin yemeklerden 2 saat sonra tüketilmesi gerekir. Günlük yaşamda meyvenin oldukça yeri önemlidir. Meyvelerdeki besinler E-C -B vitamin olarak günlük birinden birini mutlaka tüketmeliyiz. Meyve alışkanlığı olmayan kişilerin mutlaka her gün 1 adet meyve ya da 1 porsiyon meyve tüketmeleri sağlıklı kalabilmek için önemlidir. Meyvelerin besin değerleri bağırsakların, sindirim sisteminin korunmasında faydalı olmak bakımından posalı gıdalarla vücudumuzun aldığı besinleri depolayıp tüketmeliyiz.
21.01.2024 15:15:51
Meyvelerin Besin Değerleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|