Mantar Besin Değeri

Mantar besin değeri bakımın açısından birçok medeniyet tarafından kullanılan bir gıda türüdür. Dünyanın hemen hemen her bölgesinde çeşitli türlerde, zehirli ve zehirsiz olarak yetişen bir besin kaynağıdır. Fazla nemli yerlerde daha fazladırlar. Şimdiye kadar küf, maya, pas, şapkalı, puf ve kültür mantarı gibi farklı adlarla anılmıştır. Yeryüzünde şu ana kadar 69.
000 civarında mantar tipi olup, doğru ve sağlıklı olanlar tüketildiği zaman insan sağlığı için çok yararlı bir gıdadır.

Mantarlar besin değeri oldukça fazla bir doğa harikasıdır. Özellikledemir ve protein açısından çok zengin olanmantar, bunların dışında A, B, D, P ve K vitaminlerine de bünyesinde bulundurmaktadır. Potasyum, fosfor ve bakım mineralleri bulundurduğu için birçok hastalığa karşı iyi gelir. Yüksek protein değeri içerdiğinden dolayı ete karşı iyi bir alternatif olarak gösterilir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücut direncini arttır. Öğrenme yeteneğini arttır. Çok fazla oranda demir minerali içerdiğinden dolayı özellikle kansızlık problemi yaşayan kişilerin tüketmesi gereken bir besin türüdür. Kandaki kolesterol oranını düşürdüğünden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı direnç oluşturur.

Besin değeri bakımından 100 gr mantarda %75-90 su bulunur, kuru madde miktarı %10-25 arasında farklılık göstermektedir. Bu değişim farklı mantar tip ve çeşitlerine göre olacağı gibi, bir çeşidin yetişme dönemlerine, klimatik farklılıklara ve mantarın büyüklüğüne göre de çeşitlilik gösterebilmektedir.
Kuru madde içinde mantarda en çok önemli öğe proteindir. Protein insan beslenmesinin vazgeçilmez besin kaynağıdır.

Mantarlardaki Besinler


Proteinler


Genel anlamda enzimlerden meydana gelirler ve yaşamsal önemi olan tüm amino asitlerini barındırılar. Hayvansal gıdalardaki proteinlerle karşılaştırıldığında mantarlar, kükürtlü amino asitleri çok daha azdır. Ayrıca bunlar pek çok bitkisel proteinlerden çok daha kalitelidir ve çok miktarda tryptofan içerirler.

Yağlar


Çok az miktarda barındırırlar ve bu sebepten dolayı mantar besin değeri açısından pek bir anlam ifade etmezler.

Vitaminler

Esas olarak mantarlarda B-tipi vitaminler ve C-vitamini bulunmaktadır. Fakat bilindiği üzere C-vitamini yüksek sıcaklıklara karşı hassas olduğundan dolayı mantarın pişirilme sürecinde büyük ölçüde yok olur.

Madensel tuzlar

Mantarların yaş olarak ağırlıklarının takriben ancak yüzde biri madensel tuzlardan meydana gelmektedir. Büyük miktarlardaki kalsiyumdan başka mantar besin değeri açısından dikkate değer miktarda çinko, demir, manganez ve selenyum içerirler. Çoğu mantar görece olarak çok selenyum içerirler. Mantarların biz insanların beslenme fizyolojisinde içerdikleri öncelik ilk ve esas olarak işte bu önemli yaşamsal besin maddelerinin varlığından kaynaklanmaktadır.

Mantarlar tokluk duygusu vermeleri ve damak tadına uyması sebebiyle de mantarların soframızda belirli bir yerleri her zaman vardır.
20.01.2024 08:43:32
Mantar Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantar Besin Değeri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mantar Besin Değeri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri

100 gr tavuk göğsü besin değeri, tavuğun çiğ ya da pişmiş olması ya da ne şekilde piştiğine bağlı olarak değişmektedir. Tavuk eti yağ oranı düşük olduğu için...
Devamını Oku

Kırmızı Et Besin Değeri

Kırmızı et besin değeri, Kırmızı et besin değerleri oldukça yüksek olan ve mutlaka tüketilmesi gerekli olan bir besin üründür. B 12 vitamini, demir, çin...
Devamını Oku

Arpa Besin Değeri

Arpa Besin Değeri, Tarih öncesi eski Mısır devirlerinde ilk kültür bitkisi olan arpayı besin olarak kullanmışlardır. Bu yüzden arpanın yetiştirilmesi ço...
Devamını Oku

Besin Değerleri

Besin Değerleri, Haftada en az bir defa dahi olsa alışveriş yapma isteği duymaktayız. Bu alışverişlerimizin birçoğu ise gıdalar üzerinde yapılan harcama...
Devamını Oku

Polenin Besin Değerleri

Polenin besin değerleri, polen, bitkinin erkek gametinin dişi gamete taşıyan bir yapıdır. Arıların 200-3000 arası çiçekten topladığı ve kanatlarında kovana g...
Devamını Oku

Kaymak Besin Değerleri

Kaymak besin değeri: Kaymak yağ içeriği çok yüksek olan bir besindir. Kaymak sütün kaynatılıp bir süre buzdolabında bekletilip üzerinde oluşan tabakayı ...
Devamını Oku

Eti Lifalif Besin Değeri

Eti lifalif besin değeri, tablosu tam bir besin deposudur. Özellikle diyet yapan bayanların oldukça hoşuna gidecek bir tablodur. Spor yapan erkekler ya da ba...
Devamını Oku

Hindi Eti Besin Değerleri

Hindi eti besin değerleri, neredeyse kırmızı ete yakındır. Özellikle diyet yapanlar ve protein ihtiyacı yüksek olan sporcular için idealdir. Hindi et...
Devamını Oku

Portakal Besin Değeri

Portakal besin değeri, Portakal besin değeri oldukça yüksek olan ve kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan bir meyvedir. Dünyanın en değ...
Devamını Oku

Yumurta Besin Değeri

Yumurta besin değeri, olarak en temel besin maddeleri arasında yer almaktadır. Yumurtanın beyazı vücut geliştirmeci eğitmenlerin en çok tavsiye ettiği, 3,53 ...
Devamını Oku

Lor Peyniri Besin Değeri

Lor peyniri besin değerleri, peynirin yapılış şekli itibari ile biraz farklıdır. Bildiğiniz gibi lor peyniri daha topak bir peynirdir. Kaşar ya da beyaz peyn...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Besin Değeri

Kuru fasulye besin değeri; Türk mutfağının vazgeçilmez damak tatları arasında yer alır. Özellikle de soğuk kış aylarında yanında pilav ve turşuyla birli...
Devamını Oku

Makarna Besin Değeri

Makarna besin değeri, makarna irmik veya una yumurta karıştırarak elde edilen ekmek grubudur. Protein olarak zengin olan makarnanın besin değeri oldukça...
Devamını Oku

Protein Değeri Yüksek Besinler

Protein değeri yüksek besinler, sağlık için son derece önemli olan besinlerdir. Fakat günümüzde protein eksikliği çok fazla görülüyor. Bu sebepten dolay...
Devamını Oku

İnek Sütü Besin Değerleri

İnek sütü besin değerleri, taze oluşuna ya da işlenmesine göre değişmektedir. Marketlerde süt kutularına baktığınızda light ve normal süt besin değerleri ara...
Devamını Oku

Pilav Besin Değeri

Pilav besin değeri; pilav, pirinç ve bulgur gibi taneli bitkilerin suda pişirilmesi ile yapılan bir yemek türüdür. Pilavında birçok çeşidi vardır. Örneğin, p...
Devamını Oku

Balık Yağı Besin Değerleri

Balık yağı besin değerleri, olarak içeriğinde omega-3 yağ asitleri, mineraller, vitaminler, proteinler ve diğer hayati besin, kaynaklarının takviye edil...
Devamını Oku

Çiğ Badem Besin Değeri

Çiğ badem besin değeri, dikkatli tüketildiğinde oldukça iyidir. Tatlılarda, televizyon izlerken ya da eğlencelerde atıştırdığımız çiğ badem ciddi oranda ener...
Devamını Oku

Yulaf Ezmesi Besin Değeri

Yulaf ezmesi besin değeri, Yulaf ezmesi diyabet hastalığında önemli bir lif kaynağıdır. Yulaf ezmesi içeriğinde bulundurduğu lif nedeniyle düzenli olara...
Devamını Oku

Peynir Besin Değeri

Peynirin besin değeri, Peynir hayvansal gıda olan ve sütten yapılan bir besin türüdür. Besin değeri her insan için sağlıklı olan ve birçok çeşidi bulunan pey...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kırmızı Et Besin Değeri
Arpa Besin Değeri
Besin Değerleri
Polenin Besin Değerleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024