Kuru Kayısı Besin Değeri

Kuru Kayısı Besin Değeri, Dünyada üretilen kayısının önemli bölümü sofralık olarak tüketilmektedir. Ancak yaş kayısının hasat dönemi kısa, raf ömrünün az olması ve yaş kayısının çabuk bozulması nedeniyle kayısı daha çok islimlenip kurutularak ya da işlenerek değerlendirilmektedir. Dünyada üretilen yaş kayısının ortalama %25'i kurutularak tüketilmektedir.
Mevsiminde sofralık olarak tüketilen kayısıdan geriye kalan kısmı ise işlenerek yani cezerye, reçel, marmelat, çerez ya da kurutularak değerlendirilmektedir.

Diyetisyenler tarafından diyet listesinin vazgeçilmezi olan kayısı kurusu mevsiminde dallarından toplanarak belli bir işlemden (İslimlenerek) geçirilir ve ardından güneşte kurutulur. Kayısı ve kurusu vücutta canlı organizmalarda görülen zehirlerin atılmasına yardımcı olan bir özelliği sahiptir. Yani antioksidandır. Ayrıca kan dolaşımını hızlandıran meyvelerin başında gelir. Ülkemizde özellikle Malatya'da fazlası ile yetişen meyve türlerinin başında yer alır. Kayısı kurusu birçok hastalığa karşı iyi geldiğini ve vücudun çeşitli hastalıklarına karşı koruduğunu yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Kayısının potasyumca zengin sodyumca fakir olması nedeniyle böbrek hastalıkları, hepatit, kalp yetmezliği ve siroz tedavisinde olumlu etkileri olduğu belirtilmektedir. Özellikle okul çağındaki çocuklar için çok faydalı olduğu belirtilmektedir. Bunun yanında çocukların beslenme çantalarında eksik edilmemesi gereken bir meyve olduğu ve çocuklara yedirilecek günlük en az 2 tane kayısı kurusu çocukların zihin gelişimine katkı sağlayacağını da belirtmektedirler.

Diyet listelerinde oldukça sık karşılaşılan kayısı kurusu kabızlığı önleyici bir etkisi bulunmaktadır. Diyet uygulayan kişiler için ara öğünlerde 3-4 tane kayısı kurusu yemeleri önerilmektedir. Kayısı kurusu diyet uygulayanlarda kan şekerini dengede tutması nedeniyle, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. 1 tane kayısı kurusu ortalama 18 kalori içermektedir. Demir, potasyum, A ve C vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahip olan kayısı kurusu görüldüğü gibi kalori bakımından düşük ve doyurucu özelliği olan bir meyvedir.

Kayısı kurusunun sağlık ve beslenme açısından çok önemli bileşiklerinden birisi de diyet lifidir. Kayısı kurusunun 100 gram da yaklaşık olarak 24 gram diyet lifi bulunur. Yetişkin bir bireyin günlük diyet lifi gereksinimi ise 25 gramdır. Diyet lifi sindirim sistemimizde salgılanan enzimler tarafından hidrolizllenemeyen polisakkarit ve lignin gibi bileşiklerden oluşmaktadır. Diyet lifi kabızlık, hassas kolon sendromu, hemoroit, apandisit, diş hastalıkları, şeker hastalığı, koroner kalp hastalıkları, şişmanlık ve klon kanseri gibi hastalıkların oluşum riskini azaltmakta, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Kuru kayısı besin değerleri şu şekilde sıralanabilir.

100 Gram Kuru Kayısı Besin Değerleri Nelerdir?

  • 100 gram kuru kayısı toplam 250 kalori kalori içermektedir.
  • Lif; 11.23 gram
  • Karbonhidrat; 50.46 gram
  • Protein; 5.32gram
  • Yağ; 0.59 gram
  • A vitamini; 15.89 IU
  • C vitamini; 44.54 miligram
  • B6 vitamini; 10 miligram
  • Bakır; 1 miligram
  • Demir; 3.84 miligram
  • Çinko; 2 miligram
  • Fosfor; 38 miligram
  • Potasyum; 1654 miligram
  • Sodyum; 12 miligram
  • Kalsiyum; 100 miligram
  • Magnezyum; 15 miligram
19.01.2024 15:47:26
Kuru Kayısı Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuru Kayısı Besin Değeri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kuru Kayısı Besin Değeri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri

100 gr tavuk göğsü besin değeri, tavuğun çiğ ya da pişmiş olması ya da ne şekilde piştiğine bağlı olarak değişmektedir. Tavuk eti yağ oranı düşük olduğu için...
Devamını Oku

Kırmızı Et Besin Değeri

Kırmızı et besin değeri, Kırmızı et besin değerleri oldukça yüksek olan ve mutlaka tüketilmesi gerekli olan bir besin üründür. B 12 vitamini, demir, çin...
Devamını Oku

Arpa Besin Değeri

Arpa Besin Değeri, Tarih öncesi eski Mısır devirlerinde ilk kültür bitkisi olan arpayı besin olarak kullanmışlardır. Bu yüzden arpanın yetiştirilmesi ço...
Devamını Oku

Besin Değerleri

Besin Değerleri, Haftada en az bir defa dahi olsa alışveriş yapma isteği duymaktayız. Bu alışverişlerimizin birçoğu ise gıdalar üzerinde yapılan harcama...
Devamını Oku

Polenin Besin Değerleri

Polenin besin değerleri, polen, bitkinin erkek gametinin dişi gamete taşıyan bir yapıdır. Arıların 200-3000 arası çiçekten topladığı ve kanatlarında kovana g...
Devamını Oku

Kaymak Besin Değerleri

Kaymak besin değeri: Kaymak yağ içeriği çok yüksek olan bir besindir. Kaymak sütün kaynatılıp bir süre buzdolabında bekletilip üzerinde oluşan tabakayı ...
Devamını Oku

Eti Lifalif Besin Değeri

Eti lifalif besin değeri, tablosu tam bir besin deposudur. Özellikle diyet yapan bayanların oldukça hoşuna gidecek bir tablodur. Spor yapan erkekler ya da ba...
Devamını Oku

Hindi Eti Besin Değerleri

Hindi eti besin değerleri, neredeyse kırmızı ete yakındır. Özellikle diyet yapanlar ve protein ihtiyacı yüksek olan sporcular için idealdir. Hindi et...
Devamını Oku

Portakal Besin Değeri

Portakal besin değeri, Portakal besin değeri oldukça yüksek olan ve kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan bir meyvedir. Dünyanın en değ...
Devamını Oku

Yumurta Besin Değeri

Yumurta besin değeri, olarak en temel besin maddeleri arasında yer almaktadır. Yumurtanın beyazı vücut geliştirmeci eğitmenlerin en çok tavsiye ettiği, 3,53 ...
Devamını Oku

Lor Peyniri Besin Değeri

Lor peyniri besin değerleri, peynirin yapılış şekli itibari ile biraz farklıdır. Bildiğiniz gibi lor peyniri daha topak bir peynirdir. Kaşar ya da beyaz peyn...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Besin Değeri

Kuru fasulye besin değeri; Türk mutfağının vazgeçilmez damak tatları arasında yer alır. Özellikle de soğuk kış aylarında yanında pilav ve turşuyla birli...
Devamını Oku

Makarna Besin Değeri

Makarna besin değeri, makarna irmik veya una yumurta karıştırarak elde edilen ekmek grubudur. Protein olarak zengin olan makarnanın besin değeri oldukça...
Devamını Oku

Protein Değeri Yüksek Besinler

Protein değeri yüksek besinler, sağlık için son derece önemli olan besinlerdir. Fakat günümüzde protein eksikliği çok fazla görülüyor. Bu sebepten dolay...
Devamını Oku

İnek Sütü Besin Değerleri

İnek sütü besin değerleri, taze oluşuna ya da işlenmesine göre değişmektedir. Marketlerde süt kutularına baktığınızda light ve normal süt besin değerleri ara...
Devamını Oku

Pilav Besin Değeri

Pilav besin değeri; pilav, pirinç ve bulgur gibi taneli bitkilerin suda pişirilmesi ile yapılan bir yemek türüdür. Pilavında birçok çeşidi vardır. Örneğin, p...
Devamını Oku

Balık Yağı Besin Değerleri

Balık yağı besin değerleri, olarak içeriğinde omega-3 yağ asitleri, mineraller, vitaminler, proteinler ve diğer hayati besin, kaynaklarının takviye edil...
Devamını Oku

Çiğ Badem Besin Değeri

Çiğ badem besin değeri, dikkatli tüketildiğinde oldukça iyidir. Tatlılarda, televizyon izlerken ya da eğlencelerde atıştırdığımız çiğ badem ciddi oranda ener...
Devamını Oku

Yulaf Ezmesi Besin Değeri

Yulaf ezmesi besin değeri, Yulaf ezmesi diyabet hastalığında önemli bir lif kaynağıdır. Yulaf ezmesi içeriğinde bulundurduğu lif nedeniyle düzenli olara...
Devamını Oku

Peynir Besin Değeri

Peynirin besin değeri, Peynir hayvansal gıda olan ve sütten yapılan bir besin türüdür. Besin değeri her insan için sağlıklı olan ve birçok çeşidi bulunan pey...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kırmızı Et Besin Değeri
Arpa Besin Değeri
Besin Değerleri
Polenin Besin Değerleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024