Fıstık Besin Değeri
Fıstık besin değeri, içerdiği bileşenleri çerezi, vitaminleri ve mineralleri ile dünyada yeni yeni tanınmaya başlayan lif açısından oldukça zengin, Türk mutfağının vazgeçilmezi bir tarımsal üründür. Fıstık E ve B grubu vitaminleri, sodyum, magnezyum, fosfor mineralleri bakımından çok iyi bir kaynaktır. Ancak fıstığın kalori değeri yüksektir.
1 avuç fıstık (Yani 18 grama denk geliyor) 103 kaloridir. Bu yüzden küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Fıstık besin değeri oldukça yüksek bir besindir. Kalori değeri yüksek olan fıstığın özellikle yağ, protein, mineral ve vitamin değerleri bakımından çokça zengindir.
Dünyanın en eski sert kabuğuna sahip meyvelerden biri olan Antep Fıstığı ülkemizde en fazla yetiştiği yer olan ve adını Gaziantep'ten alan, Antep fıstığı ağacının, yağlı ve ince kabuklu meyvesine denir. Antep fıstığı besin değeri yüksek bir kuruyemiştir. İçerisinde bol miktarda protein ve mineral ihtiva eden Antep fıstığının olumlu özelliklerinden biri içeresinde kolesterol barındırmaz. Kalp dostu olan Antep fıstığı, kalp hastalıklarını azalmasına yardımcı olur. Göğsü yumuşatıp, göğüs ağrılarını, rahatsızlıkları dindirir. Öksürüğün geçmesine de yardımcı olur Ayrıca bu kuruyemiş ile yapılan ev yapımı şurubun faydası da balgam söktürücü ve bronşite iyi gelen bir ilaç olmaısır. Bunun için fıstık içleri havanda dövülür. Ardından da su ve şeker ilave edilip karıştırılarak tüketilir.
Fıstık besin değerleri- Karbonhidrat:(G)100 gr 28.
28,1 avucunda 5.09
- Protein (G)100 gr 21.05, avucunda 3.79
- Yağ:(G)100 gr 45.82,1 avucunda 8.25
- Lif:(G)100 gr 4.3,1 avucunda 1.85
- Kolesterol:(Mg)100 gr 0,1 avucunda 0
- Sodyum:(Mg)100 gr 6,1 avucunda 1.08
- Potasyum:(Mg)100 gr 1007,1 avucunda 181.26
- Kalsiyum:(Mg)100 gr 107,1 avucunda 9.26
- Vitamin A:(Mg)100 gr 266,1 avucunda 47.88
- Vitamin C:(Mg)100 gr 3,1 avucunda 0.54
- Demir:(Mg)100 gr 4.03,1 avucunda 0.73 bulunur.
Fıstığın Faydaları Nelerdir?- Kalp sağlığını korur ve kan şekerini düzenler. Kalbi kuvvetlendirir. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır.
- Göğsü yumuşatır. Öksürüğü keser.
- Sürekli yenirse azaları kuvvetlendirir.
- Cinsi arzuları artırır, bedeni ve zihni kuvvetlendirir.
- Akciğerde meydana gelen iltihapları temizlemeye yardımcıdır. Böbrek ve mesane ortaya çıkan kumları düşürmede faydalıdır.
- Böbrek ve safra kesesi ağrılarını dindirir.
- İnce bağırsakta olması gereken glikoz emilimini azaltır ve vücutta kan şekerinin yükselmesine engel olur. İçer
- Diş ve kalp dostudur.
- Antep fıstığının kemik gelişimi ve sağlığı ile kan basıncının düzenlenmesinde büyük katkısı vardır. Ayrıca fıstık mükemmel bir antioksidandır.
19.01.2024 01:11:52
Fıstık Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|