Bulgur Besin Değeri

Bulgur Besin Değeri, Bulgur çok eski dönemlerden bu yana buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu gıdası olarak bilinmektedir. 1995 yılında ABD de yapılan bir araştırmaya göre; Bulgur her gün yenmesi gereken besleyici bir yemektir. Buğdayın yapısında krom, protein, selenyum ve fenoller, ilave olarak da B12 vitaminler oldukça fazladır. Yanı sıra karbonhidrat değerinin düşük olmasından dolayı protein değeri yüksektir.
Bu sebeple bir tabak bulgurun besin değeri, bir tabak etle aynı besleyici özelliğine sahiptir. Bulgurun faydaları arasında yüksek miktarda lif içermesinden dolayı, bulguru sindirim sistemi üzerinde önemli bir konuma gelmiştir. Yapısında bulunan B vitamini ve folik asidin katkısıyla da gebelik sürecinde ilaç yerine geçiyor. Dolayısıyla anne karnındaki bebeğin zekâ gelişimi üzerinde oldukça gerekli olan bir besin maddesi olarak belirlenmiştir. Özellikle de Hıristiyanların kutsal kitabı olan incil de eski Babil ve Hitit halkının dört bin yıl önce, bulgur pişirilip kurutulan buğdayı kullandıkları anlatılıyor. Ayrıca M. Ö 2800'de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğday pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesi ile beş kutsal bitkiden biri olarak göstermiştir. Bulgur günlük su ihtiyacını da artırdığı için bol su içilmesini sağlar. Bu nedenle lifli besinlerden diğer besinlere göre daha fazla tokluk hissi verir. Bu özelliğinden dolayı kilo vermeyi de kolaylaştırır. Çünkü bulgurun içeriğinde, bazı sebzelerden daha fazla demir bulunur.

Bulgur Pilavı Kalorisi; Ana öğünlerde ana yemeğin yanında ekmek yerine tercih edilebilir.
Bir ince dilim ekmek yerine üç yemek kaşığı kadar önerilir. Bir tabak bulgur pilavı 200 kaloridir. Ancak bunun 50 kalorisi içerisinde bulunan yağ oranıdır. Bulgur pilavının kalorisi pişirilirken kullanılan yağ miktarından kaynaklanır. Kalori oranını düşürmek için zeytinyağı kullanılabilir. Bu yüzden bulgur pilavı pişirirken kalorisi düşük yağlar tercih edilmelidir. Bazı hallerde tüketilen soslar, pilavın kendi kalorisinden daha yüksektir.

Pişmiş Bulgur Kalorisi; Bulgur pilavı Türk mutfağında önemli bir yeri olan besindir. Hem içeriğindeki besin nedeniyle hem de lezzetiyle sofraların baş tacıdır. 100 gram pişmiş bulgur 345 kaloridir. Bir tabak bulgur pilavı, bir tabak et yerine geçecek kadar besin değerine sahiptir. Bu durumda bir orta su bardağı ile haşlanmış bulgur 200 kaloridir. Az yağlı bir tabak bulgur pilavı 220 kaloridir.

Bulgur Besin Değeri; Bulgur içerdiğinden yüksek miktarda lif barındıran bir besin kaynağıdır. Bundan dolayı sindirim sistemi üzerinde olumlu etki sağlar. Ayrıca bulgur doyurucu özellik taşır. Sebebi ise çinko, magnezyum ve krom gibi mineralleri içerir. Yüz gram bulgurun besin değeri 343, 1.5 yağ, 69.8 karbonhidrat, 12.5 gram protein vardır. Günlük lif ihtiyacı için bir tabak yenilebilir.

Bulgur Diyeti; Bulgur doğaldır. Çünkü sağlıklı yemekler arasında olan bulgurlu pilav, bir sindirim dostudur. Yüksek besleyici değere sahiptir. Pilavın nasıl yapıldığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Diyet reçetesi için bulgur pilavı düşük kalorisi ile çok uygundur.
20.01.2024 06:57:02
Bulgur Besin Değeri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bulgur Besin Değeri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bulgur Besin Değeri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri

100 gr tavuk göğsü besin değeri, tavuğun çiğ ya da pişmiş olması ya da ne şekilde piştiğine bağlı olarak değişmektedir. Tavuk eti yağ oranı düşük olduğu için...
Devamını Oku

Kırmızı Et Besin Değeri

Kırmızı et besin değeri, Kırmızı et besin değerleri oldukça yüksek olan ve mutlaka tüketilmesi gerekli olan bir besin üründür. B 12 vitamini, demir, çin...
Devamını Oku

Arpa Besin Değeri

Arpa Besin Değeri, Tarih öncesi eski Mısır devirlerinde ilk kültür bitkisi olan arpayı besin olarak kullanmışlardır. Bu yüzden arpanın yetiştirilmesi ço...
Devamını Oku

Besin Değerleri

Besin Değerleri, Haftada en az bir defa dahi olsa alışveriş yapma isteği duymaktayız. Bu alışverişlerimizin birçoğu ise gıdalar üzerinde yapılan harcama...
Devamını Oku

Polenin Besin Değerleri

Polenin besin değerleri, polen, bitkinin erkek gametinin dişi gamete taşıyan bir yapıdır. Arıların 200-3000 arası çiçekten topladığı ve kanatlarında kovana g...
Devamını Oku

Kaymak Besin Değerleri

Kaymak besin değeri: Kaymak yağ içeriği çok yüksek olan bir besindir. Kaymak sütün kaynatılıp bir süre buzdolabında bekletilip üzerinde oluşan tabakayı ...
Devamını Oku

Eti Lifalif Besin Değeri

Eti lifalif besin değeri, tablosu tam bir besin deposudur. Özellikle diyet yapan bayanların oldukça hoşuna gidecek bir tablodur. Spor yapan erkekler ya da ba...
Devamını Oku

Hindi Eti Besin Değerleri

Hindi eti besin değerleri, neredeyse kırmızı ete yakındır. Özellikle diyet yapanlar ve protein ihtiyacı yüksek olan sporcular için idealdir. Hindi et...
Devamını Oku

Portakal Besin Değeri

Portakal besin değeri, Portakal besin değeri oldukça yüksek olan ve kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan bir meyvedir. Dünyanın en değ...
Devamını Oku

Yumurta Besin Değeri

Yumurta besin değeri, olarak en temel besin maddeleri arasında yer almaktadır. Yumurtanın beyazı vücut geliştirmeci eğitmenlerin en çok tavsiye ettiği, 3,53 ...
Devamını Oku

Lor Peyniri Besin Değeri

Lor peyniri besin değerleri, peynirin yapılış şekli itibari ile biraz farklıdır. Bildiğiniz gibi lor peyniri daha topak bir peynirdir. Kaşar ya da beyaz peyn...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Besin Değeri

Kuru fasulye besin değeri; Türk mutfağının vazgeçilmez damak tatları arasında yer alır. Özellikle de soğuk kış aylarında yanında pilav ve turşuyla birli...
Devamını Oku

Makarna Besin Değeri

Makarna besin değeri, makarna irmik veya una yumurta karıştırarak elde edilen ekmek grubudur. Protein olarak zengin olan makarnanın besin değeri oldukça...
Devamını Oku

Protein Değeri Yüksek Besinler

Protein değeri yüksek besinler, sağlık için son derece önemli olan besinlerdir. Fakat günümüzde protein eksikliği çok fazla görülüyor. Bu sebepten dolay...
Devamını Oku

İnek Sütü Besin Değerleri

İnek sütü besin değerleri, taze oluşuna ya da işlenmesine göre değişmektedir. Marketlerde süt kutularına baktığınızda light ve normal süt besin değerleri ara...
Devamını Oku

Pilav Besin Değeri

Pilav besin değeri; pilav, pirinç ve bulgur gibi taneli bitkilerin suda pişirilmesi ile yapılan bir yemek türüdür. Pilavında birçok çeşidi vardır. Örneğin, p...
Devamını Oku

Balık Yağı Besin Değerleri

Balık yağı besin değerleri, olarak içeriğinde omega-3 yağ asitleri, mineraller, vitaminler, proteinler ve diğer hayati besin, kaynaklarının takviye edil...
Devamını Oku

Çiğ Badem Besin Değeri

Çiğ badem besin değeri, dikkatli tüketildiğinde oldukça iyidir. Tatlılarda, televizyon izlerken ya da eğlencelerde atıştırdığımız çiğ badem ciddi oranda ener...
Devamını Oku

Yulaf Ezmesi Besin Değeri

Yulaf ezmesi besin değeri, Yulaf ezmesi diyabet hastalığında önemli bir lif kaynağıdır. Yulaf ezmesi içeriğinde bulundurduğu lif nedeniyle düzenli olara...
Devamını Oku

Peynir Besin Değeri

Peynirin besin değeri, Peynir hayvansal gıda olan ve sütten yapılan bir besin türüdür. Besin değeri her insan için sağlıklı olan ve birçok çeşidi bulunan pey...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kırmızı Et Besin Değeri
Arpa Besin Değeri
Besin Değerleri
Polenin Besin Değerleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024