Besin Protein Değerleri

Besin protein değerleri, tırnaktan saçlara kadar vücudumuzun tüm hücreleri için gerekli olan önemli bir bileşendir. Vücudumuzun üretmiş olduğu enerjinin bir kısmını tükettiğimiz gıdalar yoluyla proteinden gelir. Çocukluk yaşlarda protein tüketimi gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Yetişkinlerde proteinin önemi enerji vermesi ve hücrelerin onarımı için gereklidir.

Hayvansal protein


Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitler vardır. Kırmızı ette protein fazla olmasına rağmen dikkatli tüketilmelidir. Sebebi kötü kolesterole sebep olan doymuş yağ oranı fazla olmasıdır. Bu tarz gıdaları düzenli olarak tüketilirse kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır. Kırmızı et dışında protein bakımından zengin etleri sıralarsak tavuk, hindi vb. Kümes hayvanları ve balık yenebilir. İşlenmiş olan sosis, salam, pastırma, fast-food, kavurma tüketilmemelidir.

Bitkisel protein


Bitkiler, et ürünlerindeki gibi amino asitleri içermez. Tüketilen sebzeler iyi dengelenmeli ve ihtiyaç duyulan protein kadar tüketilebilir. Baklagiller, fasulye, yemişler, tahıllar, baklagiller protein bakımından zengin bitkisel gıdalardır.

Tüketilen gıdaların100 gramdaki besin protein değerleri aşagıdaki gibidir.

Süt ve süt ürünleri besin protein değerleri

  • Yağlı inek sütü (Gr): 3.2
  • Yağsız inek sütü (Gr): 3.5
  • Yağlı yoğurt (Gr): 3.9
  • Yağsız yoğurt (Gr): 4.
    4
  • Yağlı beyaz peynir (Gr): 22.5
  • Yağsız beyaz peynir (Gr): 19.0
  • Dil peyniri (Gr): 11.9
  • Kaşar peyniri (Gr): 27.0
  • Taze kaşar peyniri (Gr): 26.4
Yağlar besin protein değerleri
  • Ayçiçek yağı (Gr): 0
  • Margarin (Gr): 0.5
  • Mısırözü yağı (Gr): 0
  • Soya yağı (Gr): 0
  • Zeytinyağı (Gr): 0
  • Tereyağı (Gr): 0.7
Kümes hayvanları besin protein değerleri
  • Tavuk (Gr): 20.6
  • Tavuk göğsü (Gr): 22.8
  • Tavuk budu (Gr): 20.6
  • Tavuk ciğeri (Gr): 22.1
  • Hindi (Gr): 19.2
  • Hindi göğsü (Gr): 24.1
  • Hindi budu (Gr): 20.5
  • Yumurta sarısı (Gr): 2.8
  • Yumurta (Büyük boy): 7.0
Balık ve deniz ürünleri besin protein değerleri
  • Alabalık (Gr): 19.5
  • Dil balığı (Gr): 17.5
  • Kalkan (Gr): 16.7
  • Lüfer (Gr): 20.5
  • Karides (Gr): 16.8
  • Levrek (Gr): 19.2
  • Sardalya (Gr): 19.4
  • Palamut (Gr): 24.0
  • Ton balığı (Gr): 23.8
  • Uskumru (Gr): 18.8
Koyun kuzu besin protein değerleri
  • Yağsız et (Gr): 20.4
  • Göğüs eti (Gr): 12.0
  • Bonfile (Gr): 20.4
  • But (Gr): 18.0
  • Pirzola (Gr): 14.9
  • Yürek (Gr): 16.8
  • Beyin (Gr): 10.9
  • Karaciğer (Gr): 21.2
  • Dil (Gr): 13.5
Dana eti besin protein değerleri
  • Yağsız et (Gr): 21.9
  • Bonfile (Gr): 20.6
  • Göğüs eti (Gr): 18.6
  • But (Gr): 20.7
  • Pirzola (Gr): 21.1
  • Yürek (Gr): 12.2
  • Beyin (Gr): 10.1
  • Karaciğer (Gr): 18.0
  • Dil (Gr): 17.1
  • Böbrek (Gr): 16.7
Şarküteri besin protein değerleri
  • Salam (Gr): 17.8
  • Sosis (Gr): 13.1
  • Jambon (Gr): 17.6
  • Kavurma (Gr):20.0
  • Pastırma (Gr): 29.5
  • Sucuk (Gr): 21.4
Tahıl ürünleri besin protein değerleri
  • Kepekli un (Gr): 11.7
  • Beyaz un (Gr): 5.5
  • Arpa (Gr): 11.0
  • Yulaf (Gr): 12.6
  • Tane mısır (Gr): 9.2
  • Patlamış mısır (Gr): 12.7
  • Mısır unu (Gr): 2
  • Pişmiş sütlü mısır (1 koçan): 2
  • Pirinç (Gr): 7.4
  • Pirinç unu (Gr): 7.2
  • Çavdar unu (Gr): 8.0
  • Buğday unu (Gr): 10.9
  • Buğday kepek unu (Gr): 11.7
Ekmek besin protein değerleri
  • Beyaz ekmek (Gr): 7.5
  • Kepekli ekmek (Gr): 7.5
  • Kepek ekmeği (Gr): 7.2
  • Çavdar ekmeği (Gr): 7.2
  • Beyaz tost ekmeği (Gr): 8.5
  • Corn-flakes (Gr): 7.6
  • Kraker (Gr): 11.0
  • Makarna (Gr): 13.0
Kuruyemiş besin protein değerleri
  • Ayçiçeği içi (Gr): 27.0
  • Badem içi (Gr): 19.0
  • Ceviz içi (Gr): 15.0
  • Fındık içi (Gr): 13.0
  • Fıstık içi kavrulmuş (Gr): 26.0
  • Şamfıstığı içi (Gr): 19.0
Kurubaklagiller besin protein değerleri
  • Bakla (Gr): 23.9
  • Bezelye (Gr): 23.0
  • Nohut (Gr): 20.0
  • Kurufasulye (Gr): 22.0
  • Mercimek (Gr): 23.5
  • Soya fasulyesi (Gr): 35.0
Taze sebzeler besin protein değerleri
  • Bezelye (Gr): 6.3
  • Domates (Gr): 1.1
  • Ispanak (Gr): 3.2
  • Havuç (Gr): 1.1
  • Fasulye (Gr): 1.9
  • Kabak (Gr): 1.6
  • Kereviz (Gr): 1.7
  • Karnabahar (Gr): 2.4
  • Lahana (Gr): 1.3
  • Kuşkonmaz (Gr): 2.2
  • Maydanoz (Gr): 4.4
  • Marul (Gr): 1.4
  • Mantar (Gr): 2.7
  • Patates (Gr): 6.3
  • Patlıcan (Gr): 1.2
  • Salatalık (Gr): 0.8
  • Sarımsak (Gr): 6.1
  • Soğan (Gr): 1.5
  • Enginar (Gr): 2.4
  • Turp (Gr): 1.0
  • Pırasa (Gr): 1.8
  • Yeşil biber (Gr): 1.2
Meyveler besin protein değerleri
  • Armut (Gr): 1
  • Ayva (Gr): 0.4
  • Çilek (Gr): 0.8
  • Erik (Gr): 0.6
  • Greyfurt (Gr): 0.6
  • Elma (Gr): 0.2
  • Hurma (Gr): 2.0
  • İncir (Gr): 1.3
  • Kavun (Gr): 0.6
  • Kayısı (Gr): 1.0
  • Kiraz (Gr): 1.1
  • Limon (Gr): 0.9
  • Mandalina (Gr): 0.6
  • Muz (Gr): 1.1
  • Portakal (Gr): 1.1
  • Şeftali (Gr): 0.7
  • Üzüm (Tane): 0.7
  • Vişne (Gr): 1.1
Günlük olarak tüketmiş olduğumuz besinlerin hangi oranda ne kadar aldığımızı besin protein değerlerine bakarak öğrenmek mümkündür.
21.01.2024 00:38:39
Besin Protein Değerleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Besin Protein Değerleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Besin Protein Değerleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri

100 gr tavuk göğsü besin değeri, tavuğun çiğ ya da pişmiş olması ya da ne şekilde piştiğine bağlı olarak değişmektedir. Tavuk eti yağ oranı düşük olduğu için...
Devamını Oku

Kırmızı Et Besin Değeri

Kırmızı et besin değeri, Kırmızı et besin değerleri oldukça yüksek olan ve mutlaka tüketilmesi gerekli olan bir besin üründür. B 12 vitamini, demir, çin...
Devamını Oku

Arpa Besin Değeri

Arpa Besin Değeri, Tarih öncesi eski Mısır devirlerinde ilk kültür bitkisi olan arpayı besin olarak kullanmışlardır. Bu yüzden arpanın yetiştirilmesi ço...
Devamını Oku

Besin Değerleri

Besin Değerleri, Haftada en az bir defa dahi olsa alışveriş yapma isteği duymaktayız. Bu alışverişlerimizin birçoğu ise gıdalar üzerinde yapılan harcama...
Devamını Oku

Polenin Besin Değerleri

Polenin besin değerleri, polen, bitkinin erkek gametinin dişi gamete taşıyan bir yapıdır. Arıların 200-3000 arası çiçekten topladığı ve kanatlarında kovana g...
Devamını Oku

Kaymak Besin Değerleri

Kaymak besin değeri: Kaymak yağ içeriği çok yüksek olan bir besindir. Kaymak sütün kaynatılıp bir süre buzdolabında bekletilip üzerinde oluşan tabakayı ...
Devamını Oku

Eti Lifalif Besin Değeri

Eti lifalif besin değeri, tablosu tam bir besin deposudur. Özellikle diyet yapan bayanların oldukça hoşuna gidecek bir tablodur. Spor yapan erkekler ya da ba...
Devamını Oku

Hindi Eti Besin Değerleri

Hindi eti besin değerleri, neredeyse kırmızı ete yakındır. Özellikle diyet yapanlar ve protein ihtiyacı yüksek olan sporcular için idealdir. Hindi et...
Devamını Oku

Portakal Besin Değeri

Portakal besin değeri, Portakal besin değeri oldukça yüksek olan ve kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan bir meyvedir. Dünyanın en değ...
Devamını Oku

Yumurta Besin Değeri

Yumurta besin değeri, olarak en temel besin maddeleri arasında yer almaktadır. Yumurtanın beyazı vücut geliştirmeci eğitmenlerin en çok tavsiye ettiği, 3,53 ...
Devamını Oku

Lor Peyniri Besin Değeri

Lor peyniri besin değerleri, peynirin yapılış şekli itibari ile biraz farklıdır. Bildiğiniz gibi lor peyniri daha topak bir peynirdir. Kaşar ya da beyaz peyn...
Devamını Oku

Kuru Fasulye Besin Değeri

Kuru fasulye besin değeri; Türk mutfağının vazgeçilmez damak tatları arasında yer alır. Özellikle de soğuk kış aylarında yanında pilav ve turşuyla birli...
Devamını Oku

Makarna Besin Değeri

Makarna besin değeri, makarna irmik veya una yumurta karıştırarak elde edilen ekmek grubudur. Protein olarak zengin olan makarnanın besin değeri oldukça...
Devamını Oku

Protein Değeri Yüksek Besinler

Protein değeri yüksek besinler, sağlık için son derece önemli olan besinlerdir. Fakat günümüzde protein eksikliği çok fazla görülüyor. Bu sebepten dolay...
Devamını Oku

İnek Sütü Besin Değerleri

İnek sütü besin değerleri, taze oluşuna ya da işlenmesine göre değişmektedir. Marketlerde süt kutularına baktığınızda light ve normal süt besin değerleri ara...
Devamını Oku

Pilav Besin Değeri

Pilav besin değeri; pilav, pirinç ve bulgur gibi taneli bitkilerin suda pişirilmesi ile yapılan bir yemek türüdür. Pilavında birçok çeşidi vardır. Örneğin, p...
Devamını Oku

Balık Yağı Besin Değerleri

Balık yağı besin değerleri, olarak içeriğinde omega-3 yağ asitleri, mineraller, vitaminler, proteinler ve diğer hayati besin, kaynaklarının takviye edil...
Devamını Oku

Çiğ Badem Besin Değeri

Çiğ badem besin değeri, dikkatli tüketildiğinde oldukça iyidir. Tatlılarda, televizyon izlerken ya da eğlencelerde atıştırdığımız çiğ badem ciddi oranda ener...
Devamını Oku

Yulaf Ezmesi Besin Değeri

Yulaf ezmesi besin değeri, Yulaf ezmesi diyabet hastalığında önemli bir lif kaynağıdır. Yulaf ezmesi içeriğinde bulundurduğu lif nedeniyle düzenli olara...
Devamını Oku

Peynir Besin Değeri

Peynirin besin değeri, Peynir hayvansal gıda olan ve sütten yapılan bir besin türüdür. Besin değeri her insan için sağlıklı olan ve birçok çeşidi bulunan pey...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
100 Gr Tavuk Göğsü Besin Değeri
Kırmızı Et Besin Değeri
Arpa Besin Değeri
Besin Değerleri
Polenin Besin Değerleri
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024