Besin Protein Değerleri
Besin protein değerleri, tırnaktan saçlara kadar vücudumuzun tüm hücreleri için gerekli olan önemli bir bileşendir. Vücudumuzun üretmiş olduğu enerjinin bir kısmını tükettiğimiz gıdalar yoluyla proteinden gelir. Çocukluk yaşlarda protein tüketimi gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Yetişkinlerde proteinin önemi enerji vermesi ve hücrelerin onarımı için gereklidir.
Hayvansal protein
Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitler vardır. Kırmızı ette protein fazla olmasına rağmen dikkatli tüketilmelidir. Sebebi kötü kolesterole sebep olan doymuş yağ oranı fazla olmasıdır. Bu tarz gıdaları düzenli olarak tüketilirse kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır. Kırmızı et dışında protein bakımından zengin etleri sıralarsak tavuk, hindi vb. Kümes hayvanları ve balık yenebilir. İşlenmiş olan sosis, salam, pastırma, fast-food, kavurma tüketilmemelidir.
Bitkisel protein
Bitkiler, et ürünlerindeki gibi amino asitleri içermez. Tüketilen sebzeler iyi dengelenmeli ve ihtiyaç duyulan protein kadar tüketilebilir. Baklagiller, fasulye, yemişler, tahıllar, baklagiller protein bakımından zengin bitkisel gıdalardır.
Tüketilen gıdaların100 gramdaki besin protein değerleri aşagıdaki gibidir.
Süt ve süt ürünleri besin protein değerleri- Yağlı inek sütü (Gr): 3.2
- Yağsız inek sütü (Gr): 3.5
- Yağlı yoğurt (Gr): 3.9
- Yağsız yoğurt (Gr): 4.
4
- Yağlı beyaz peynir (Gr): 22.5
- Yağsız beyaz peynir (Gr): 19.0
- Dil peyniri (Gr): 11.9
- Kaşar peyniri (Gr): 27.0
- Taze kaşar peyniri (Gr): 26.4
Yağlar besin protein değerleri- Ayçiçek yağı (Gr): 0
- Margarin (Gr): 0.5
- Mısırözü yağı (Gr): 0
- Soya yağı (Gr): 0
- Zeytinyağı (Gr): 0
- Tereyağı (Gr): 0.7
Kümes hayvanları besin protein değerleri |