{ "title": "Yeşil Mercimek Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/yesil-mercimek-besin-degeri.jpg", "date": "21.01.2024 04:42:17", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Yeşil mercimek besin değeri; yeşil mercimekkurubaklagil grubundandır. Yeşil mercimek, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Mercimeğin dış kısmında çözünebilen, çözünemeyen posa iç kısmında ise nişasta ve protein bulunur. Yeşil mercimek kolesterol içermemektedir, yağ asidi oldukça düşüktür ve çoğunluğu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır.

Yeşil mercimeğin içeriğinde demir, potasyum, karbonhidrat, lif, fosfor, protein, kalsiyum, sodyum, B1 vitamini, B2 vitamini, A vitamini ve folik asit bulunan çok zengin bir besin kaynağıdır. Ancak içeriğindeki karbonhidrat ve protein zenginliğinden doğru bir şekilde pişirildiğinde yarar sağlanabilir. Havadaki azotu toprağa bağlayan birkaç kurubaklagil türünden biridir.

100 gr. Yeşil mercimeğin besin değeri
Yeşil mercimeğin içeriğindeki mineral ve vitaminler açısından besin değeri yüksek bir besin kaynağıdır. Vücudun enerjik ve zinde olmasına yardımcı olur. Bunun yanında; anne sütünü arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kabızlığı giderir, kan akımı hızlandırır, kolesterol oranını düşürür ve gözler içinde yararlı bir besin kaynağıdır. Ayrıca, kaynatılan mercimeğin suyunu içmek, kas ağrılarının giderilmesinde faydalı olur.

Temel besin gruplarının içinde yer almaktadır. Haftada en az 3 defa mutlaka tüketilmelidir. Yeşil mercimek özellikle kadın sağlığı açısından önemlidir. Bazı kanser türleri, sindirim sistemi hastalıkları, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde büyük bir rolü vardır. Hayvansal kaynaklı protein tüketimi yetersiz olanlarda, zayıflama amaçlı hazırlanan diyet programlarında, yağ ve kolesterolden kısıtlı diyet tedavilerinde, liften zengin beslenmenin gerektiği durumlarda tüketimi arttırılarak protein gereksinimi karşılanabilir. Ancak protein kalitesini arttırmak için mutlaka tahıllarla birlikte tüketilmesi gerekir. Sindirimi uzun süren yeşil mercimek karbonhidratları kana çok yavaş bir şekilde geçer. Yenilen bir tabak yeşil mercimek bu yüzden kişiyi tok tutar.

Yeşil mercimeği pişirmenin en iyi metodu, iyice yıkadıktan sonra 48 saat suda bekletip, ıslatma suyunu döküp temiz su ile tencerede pişirmektir.
" } ] }