{ "title": "Taze Fasulye Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/taze-fasulye-besin-degeri.jpg", "date": "21.01.2024 08:51:38", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Taze fasulye besin değeri, taze fasulye baklagiller ailesine ait olan bitkilerden biridir. Fasulye çeşit olarak oldukça fazla türe sahiptir. Çeşit olarak ne kadar farklılık gösterse de fasulye çeşitlerinin faydaları ve özellikle hemen hemen birbiri ile aynıdır. Taze fasulyenin yapraklarında yapışkan bir madde bulunmasa da toplanırken yapraklar kıyafetlere yapışır. Bu yaprakların tüylü ve dişli bir yapısı olduğundan kaynaklanır. Diyet programlarında sıkça yer bulan taze fasulye oldukça besleyici özelliktedir. Ayrıca kalori bakımından da düşük bir sebzedir. 100 gram kadar taze fasulye yaklaşık 30 kalori içerir. İçeriğinde ol miktarda lif bulunur ve bu özelliğiyle uzun süre tok tutar. A, B12, C ve K vitaminleri, manganez, fosfor, potasyum ve kalsiyum bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kemik gelişimine ve sağlığına katkıda bulunur, hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır. Kolesterol hastaları içinde faydalı olan taze fasulye, kolon kanseri başta olmak üzere, farklı kanser türlerine karşı fayda sağlar. Vücutta serbest radikaller ile mücadele etmeyi kolaylaştırır ve dolayısıyla damarlarda yağ oranının azalmasını sağlar. Kan basıncını dengeleyici etkisi bulunmaktadır. Vücuttan toksinelrin atılmasını sağlar. Kalp hastalıklarına karşı koruru, böbreklerde oluşan kum ve taşın düşmesini kolaylaştırır. Sindirim sisteminin rahatlamasını ağlayan taze fasulye kilo vermek içinde tüketilmesi gereken sebzeler arasında yer alır. Bu özelliğinden dolayı da diyet listelerinde sıkça yer almaktadır.

Taze fasulye, bronşit ve astım gibi akciğer hastalıklarının tedavisinde alternatif olarak kullanıldığında büyük oranda fayda sağlar. Romatoid artrit ve osteoartrit hastaları da faydalarından yararlanabilmek için haftada iki defa farklı şekillerde tüketebilir. Migren ağrıları taze fasulye tüketimi ile kontrol altına alınabilir. Yapılan araştırmalara göre migren ağrılarında düzenli taze fasulye tüketimi ağrıların azalmasını sağlamaktadır. Gebelik sürecinde anne ve bebek sağlığı için faydalı olan taze fasulyenin bu dönemde sık sık tüketilmesi önerilmektedir. Taze fasulye bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek birçok hastalığa karşı korur. Taze fasulye mutlaka haşlanarak ya da pişirilerek tüketilmelidir. Çiğ tüketilmesi vücutta bazı sorunların gelişmesine neden olabilir. Mide ağrısı, ishal ve kusma gibi etkilere yol açabilir.

10 gram haşlanmış taze fasulye besin değeri
1 porsiyon zeytinyağlı taze fasulye besin değeri
" } ] }