{ "title": "Tavuk Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/tavuk-besin-degeri.jpg", "date": "19.01.2024 09:15:59", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "Tavuk besin değeri açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bu sebeplede de beslenmemizde oldukça önemli bir yere sahiptir. İçerdiği mineraller, protein ve vitamin bakımından zengin olan tavuk vücudumuz için çok önemli bir besin kaynağıdır.

Tavuk Besin Değeri

100 gram tavuk eti yaklaşık 165 kaloridir ve bu tavukta yaklaşık olarak; doymuş Yağ 1 gram, toplam yağ 4 gram, trans Yağ 0 gram, kolesterol 85 mgram, sodyum 74 mgram, toplam Karbonhidrat 0 gram, protein 31 gram civarında bulunur.

Tavuk karbonhidrat, protein ve yağ metabolizması, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi ve bunun yanında bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için gerekli olan B6 vitamin açısından çok zengindir. Tavuk günlük toplam B6 vitamini gereksiniminin yaklaşık %36'sını karşılayabilir. Bunun yanı sıra, niasin ya da B3 vitamininin toplam günlük gereksiniminin yaklaşık %72 karşılayabilir. Besinlerin metabolizması için önemlidir. Örneğin besinlerden enerji elde edilmesi ve sindirim sistemi, cilt ve sinirlerin düzgün işlemesi için önemlidir. Bu önemli vitaminin eksikliği ishal, dil iltihabı, aşırı pigmentasyon, ağız ve dermatit, demans ve hatta ölüme sebep olabilen pellagra adı verilen bir hastalığa neden olabilir.

İnsan vücudu için gerekli bir diğer önemli element selenyumdur ve tavuk bu mineralin günlük gereksiminin yaklaşık %40'ını karşılar. Selenyum zararlı olan serbest radikallerin yol açtığı hasarlara karşı koruyan antioksidan özelliklere sahiptir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve tiroit bezinin normal işleyişini sağlar. Tavuk aynı zamanda kemik ve diş oluşumu, protein sentezi ve kas dokularının bakımı, büyümesi ve onarılması için çok önemli olan yeterli bir oranda fosfor içerir. Tavuğun fosfor içeriği önemlidir. Günlük gereksinimin yaklaşık %36'sını karşılayabilir. Fosfor, B6 vitamini ile sinir ve böbrek sisteminin işlevlerini kolaylaştırabilir.

Tavuk beden için gerekli olan potasyumu karşılar. 112 gram tavuk eti yaklaşık olarak 300 miligram potasyum içerir. Bunun yanında, temel amino asitler olarak bilinen vücudun kendisi tarafından üretilemeyen bir kısım amino asitleri vücuda sağlar. Vücut tarafından hormon oluşumunda kullanılan çinkonun da kaynağıdır.
" } ] }