{ "title": "Süt Besin Değerleri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/sut-besin-degerleri.jpg", "date": "20.01.2024 00:32:06", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "
Süt besin değeri bakımından yağ, karbonhidrat, protein grubu ile minerallerden; kalsiyum, çinko, potasyum, fosfor, vitamin açısından A, B, D, E ve K vitamini barındıran oldukça zengin bir gıdadır. Dünyadaki süt üretiminin %91'i inekler tarafından sağlanmaktadır. Dünya süt üretiminde son dönemlerde büyük bir artış görülmüştür. En önemli süt üreticisi ülkeler Fransa, Amerika, Almanya, İngiltere, Rusya, Polonya ve Türkiye'dir. Kıtalara göre ise Güney Amerika, Asya, Afrika ve Okyanusya'dır.

Süt, dişi memeli hayvanların yavrularını beslemek amacıyla memelerinden gelen, süt besin değerleri oldukça yüksek beyaz sıvıdır. Bunun yanında bazı bitkilerin türlü organlarında var olan beyaz renkte öz suya ve erkek balığın tohumuna da süt denilmektedir.

Süt besin değerleri iklim, hayvanın türü ve ırkı, hastalıklar, mevsim, laktasyon dönemi ve çevre faktörlerine göre değişiklik gösterebildiği gibi %5 karbonhidrat, %3,3 protein ve %3.5 yağ, %87.3 su, %0,35 vitaminler, %75 minerallerden oluşmaktadır.

Bir Su Bardağı Tam Yağlı Süt Besin Değerleri (200 ml)
Bir Su Bardağı Yarım Yağlı Süt Besin Değerleri (200 ml)

" } ] }