{ "title": "Şeftali Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/seftali-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 04:10:18", "author": "burçin güngör", "article": [ { "article": "
Şeftali besin değeri yüksek, yaz aylarının vazgeçilmezi, düşük kaloriye sahip, yağ içermeyen buna karşın pek çok vitamin içeren lifli bir meyvedir. Kabuğu ile tüketilmesinde fayda vardır. Yüksek antioksidan içerine sahiptir. Kabuğu bazıları için rahatsız edici olsa da kabuğuyla tüketilmesi önerilir. Meyve şekerini yoğun olarak içerisinde barındıran şeftali tam bir potasyum ve vitamin deposudur. Şeker değeri yüksek olmasına rağmen kan şekerinin yükselmesi gibi olumsuz sonuçlar doğurmaz. Ancak aç karna yenilmemesi önerilir, çünkü tam tersi bir etki yaratabilir.

Cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Sahip olduğu A ve C vitaminleri cilt için doğal nemlendirici görevi görür. Bu vitaminler cildin kendini yenilemesine yardımcı olur. Şeftali çeşitli antioksidanlar bakımından zengin olduğundan obeziteye bağlı diyabet ve kalp hastalıklarıyla savaşmaya yardımcı olur. Göz sağlığı için içerdiği A ve C vitamini gibi içerdiği değerli vitamin ve antioksidanlardan dolayı tercih edilmelidir. Katarakta karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık sorununa demir içeren şeftali iyi gelir. Üstelik bu meyvede bolca bulunan C vitamini de vücudun dışarıdan alınan demirin daha iyi emiliminin sağlanmasını, demirden daha fazla faydalanmasını sağlar.

Şeftali meyvesinin en iyi zamanı haziran ve ağustos aylarıdır. Şeftalinin kökeni Çin'den gelir ve dünyada İtalya ile en büyük şeftali üreten ülkelerden biri. De Çindir. Şeftalinin Çin'de ölümsüzlüğü ve arkadaşlığı simgelediği bilinir. Türkiye'de şeftali yetiştiriciliği bakımından uygun iklim koşullarına sahip sayılı üretici ülkelerden biridir. Bursa ili başta olmak üzere en çok Marmara Bölgesinde bolca yetiştirilir.

Şeftalinin besin değeri 1 adet orta boy şeftali (150 gramında)
" } ] }