{ "title": "Pirinç Pilavı Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/pirinc-pilavi-besin-degeri.jpg", "date": "19.01.2024 14:59:55", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "
Pirinç pilavı besin değeri, Beyaz pirinç pilavı yüksek glisemik indeks değerine sahip olan bir besindir. Pirinç pilavı kişinin çabuk acıkmasını sağlayan kan şekerinin ani ani yükseltip ani düşüren bir besindir. Yağ ve karbonhidrat içeriği fazladır. Pirinç pilavı kilo aldırıcı özelliğe sahiptir bunun sebebi kan şekerinde ani düşüşlere yol açarak kişide tatlı yeme isteği oluşturmasıdır. Bunun yanı sıra kişiyi çabuk acıkmaya sebep olduğu için ve tekrar yemek yeme ihtiyacı duymasını sağlar. Bu nedenlerle pirinç pilavı tüketirken fazla kiloya sahip olan kişilerin dikkatli olması gerekmektedir. Öğünlerde yarım porsiyondan fazla pirinç pilavı tüketmemek kişinin kilo almaması bakımından faydalı olacaktır. Bir porsiyon pirinç pilavında 166 kalori bulunmaktadır. Bir porsiyondan daha fazla tüketildiğinde ise kalori miktarı daha da artacaktır. Pirinç gluten içermeyen bir besindir. Bu nedenle çölyak hastaları rahatlıkla pirinç tüketebilir. İnsan vücudunda alerji oluşturabilecek değerlerde taşımamaktadır. Bu durumlardan dolayı pirinç pilavını çoğu insan rahatlıkla yiyebilir. Pirinç pilavı karbonhidratların iyi bir kaynağıdır. Vücut günlük enerji ihtiyacının %50'sini karbonhidratlardan alabilmektedir. Pirinç pilavını sebze ve salata gibi besinlerle tüketmek gerekmektedir. Yeşillik besinleri pirinç pilavının kan şekerini yükseltmesine engel olmaktadır. Pişmiş olarak 2 yemek kaşığı pirinç 1 dilim ekmek ile eşit değerdedir.

Pirinç insan vücuduna zarar vermez bu nedenle 6 aylık bebeklerde pirinç unu kullanımına başlanabilmektedir. Ayrıca bitkisel besinler içerisinde güzel bir protein kaynağıdır. Yoğurt ve baklagillerin yer aldığı bir menünün yanında pirinç pilavı tüketmek pirinçten gelen proteini daha da arttırır. Çocuklarda ve yetişkinlerde pirinç ishal tedavisi içinde kullanılmaktadır. Bunun sebebi pirincin içerdiği lif oranının az olmasıdır. Pirincin içerdiği bol potasyum ve az azot kan basıncı değerlerinin düzenli akışını da sağlamaktadır. Pirincin bu özelliğinden dolayı hiper tansiyon ve böbrek hastaları da pirinci yasak olmadan belli bir oranda tüketebilirler. Pirincin zengin olduğu B grubu vitaminleri olan özellikle B1 ve B2 vitaminleri insan vücudunda oldukça önemlidir. B grubu vitaminler enerji oluşumuna yardımcıdır. Bilinmesi gereken hususlardan biri de pirincin kuru ve serin ortamlarda muhafaza edilmelidir. Çünkü pirinç pişmeden önce de hassas olan bir besindir. Pirinç piştikten sonra da kısa sürüde tüketilmelidir. Uzun süre bekleyen pişmiş pirinç tüketmek kişide zehirlenmelere neden olabilir. Bu riskle karşılaşmamak için pişen pirinç pilavını en fazla buzdolabında 2 gün bekletebilirsiniz. 2 günden sonra yenmesi doğru olmayacaktır. Pirinç hasat sonrası en fazla 1 yıl içerisinde tüketilmelidir ve kullanılırken ılık suyla bolca yıkanmalıdır.

100 gram pirinç pilavı besin değeri
" } ] }