{ "title": "Pilav Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/pilav-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 18:49:17", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Pilav besin değeri; pilav, pirinç ve bulgur gibi taneli bitkilerin suda pişirilmesi ile yapılan bir yemek türüdür. Pilavında birçok çeşidi vardır. Örneğin, pirinç pilavı, bulgur pilavı, kuskus pilavı gibi. Bu pilavlarda şehriyeli, sebzeli, nohutlu, tavuklu, etli veya sade olarak da yapılabilmektedir.

Pirinç pilavı; pirinç, doğu memleketlerinin temel yemeklerindendir. Hindistan, Amerika, Çin, Japonya ve Mısır en fazla pirinç üretilen ülkelerdendir. Türkiye'de pahalı denebilecek ancak sofralarında olmazsa olmazı bir gıda maddesidir. Pahalı olmasının sebebi ise Türkiye'deki iklim ve yetiştirilebilecek arazilerin az olmasından kaynaklamaktadır.

Pirinç pilavı yağ ve karbonhidrat içeriği bakımından zengin bir besindir. Bu nedenle de tüketimi kilo problemi olanlar için sakıncalıdır. Doyurucu özelliği olmamasından dolayı da gün içinde sürekli açlık hissi uyandırır. Lif içeriği de oldukça düşüktür.

Pilavlık pirincin tanelerinin iri, renginin kirli beyaz ve üzerinde kırmızı çizgiler olması o pirincin daha lezzetli olduğunun bir belirtisidir.

Pirincin fazla kalorili bir besin olmasının nedeni ise azotlu madde vitamin, madensel madde miktarı, karbonhidrat, nişasta ve şeker olmasıdır. Örneğin 100 gr. Pirincin vermiş olduğu kalori ortalama 300 - 400 kaloridir. Ayrıca pilav pişirilirken içerisine katılan yağ ve garnitürlerle bu kalori miktarı daha da artmış olur.

Pirinç pilav besin değeri; 175 gr'lık bir pirinçte ortalama protein 4g, yağ 12g, kalori 326mg, kalsiyum 6, demir 0.5mg, A vitamini 300'dür.

Bulgur pilavı; bulgur buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu yemeğidir. Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Ayrıca lif oranı da yüksek bir besindir. Bulgur pilavı ise sofraların vazgeçilmez yemeklerinden biridir.

Çeşitleri de saymakla bitmeyen bir gıda maddesidir. Örneğin, domatesli bulgur pilavı, mercimekli bulgur pilavı, tavuklu veya etli bulgur pilavı, nohutlu bulgur pilavı gibi birçok çeşidi bulunmaktadır.

Bulgurun faydaları; bulgur kandaki yağları düşürücü, karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşük bir gıdadır. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sistemi için de önemlidir. Doymamış yağa sahiptir ve yağ oranı düşük olduğu içinde sağlıklı bir besindir. Ayrıca bulgurda kolesterolde bulunmamaktadır. Bulgurda yüksek oranda mineral bulunduğundan dolayı kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini de önlemeye yardımcıdır. Bulgur radyasyona karşı dayanıklıdır. Çünkü radyasyon emmez. Bulgurda kullanılan pişirme ve kurutma işleminden dolayı küf oluşumuna saklama koşullarına daha dayanıklıdır. Ayrıca bulgurun içerisinde bulunan lif miktarından dolayı tok tutma, bağırsakları çalıştırma ve kilo kontrolünde de önemli bir yere sahiptir. Bulgurun yapısındaki folik asit sayesinde hamile bayanların bebeklerinin zekâ seviyesini ilerletmek için oldukça faydalıdır.

Pilavlık bulgur pilav besin değeri; bir porsiyon bulgur pilavında 208 kalori, 5.88 g. Protein, 36 gr. Karbonhidrat, 4.20 gr. Yağ, 442 mg. Sodyum, o mg. Kolesterol, 91mg. Potasyum bulunmaktadır.

100 gr'lık çiğ bulgurdaki besin değerleri ise 70g karbonhidrat, 12g. Protein, o.85g yağ, 8.2g posa, 328mg potasyum, 15mg kalsiyum, 225mg fosfor, 1.30mg demir bulunmaktadır.
" } ] }