{ "title": "Peynir Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/peynir-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 06:05:53", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Peynirin besin değeri, Peynir hayvansal gıda olan ve sütten yapılan bir besin türüdür. Besin değeri her insan için sağlıklı olan ve birçok çeşidi bulunan peynir genel anlamda kahvaltı sofralarını süsleyen ve vazgeçilmez olan bir kahvaltı çeşididir. İçerisinde birçok vitamin bulunduran peynirin Türkiye'de her yöreye özgü yapılış şekli ve çeşidi vardır. Peynir özellikle inek sütü, koyun sütü ve keçi sütünden yapılır. Peynir çeşitleri içerisinde tüketilmesi en faydalı olan ve besin değeri açısından özellikle tercih edilen beyaz peynir yani salamura peynirdir. Özelikle yarım yağlı peynirler birçok rejim gerektiren hastalıklarda ve zayıflama amaçlı kullanılan türüdür.

Peynirin besin değeri, içerisindeki vitamin ve minerallerle bağlantılıdır. B12, A ve B2 vitaminleri içeren peynir ayrıca kalsiyum fosfor ve çinko mineralleri bakımından çok zengin bir besindir. Peynirin protein içeriği çok yüksektir. Özellikleri sayesinde insan gelişiminde kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir. İçeriğindeki besin değerleri açısından kolesterol hastalarının diyet yemeklerinde başı alır. Ortalama yirmi beş gram bir peynir kalıbında yetmiş yedi kalori vardır. Buda insan bedeni için çok az bir seviye oluşturduğundan birçok hastanın yemek listesinde başı çekmektedir.

Kalorisine göre peynirdeki yağ oranı

Peynirin besin değeri içerisindeki yağ miktarı ile değişkenlik gösterir. Özellikle piyasada tam yağlı, yarım yağlı veya yağsız peynir olarak satışı bulunan peynir çeşitlerinin yağ oranı azaldıkça vücuda yararı da ona göre artış gösterir. Yağlı bir peynirin kalorisi ile yağsız bir peynirin kalorisi arasında ortalama iki yüz kalori fark vardır. O yüzdende her zaman yağsız veya az yağlı peynirlerin tüketilmesi daha sağlıklıdır. Peyniri aşırı tüketen insanların kalori açısından çok zengin olması açısından tükettikleri peynirin türünü kesinlikle az yağlı veya yağsız olarak belirlemesinde fayda vardır. Aksi takdirde ilerleyen yaşlarda kolesterol ve şişmanlık gibi birçok hastalığı beraberinde getirme olasılığı vardır.

Her ne kadar peynir besin değeri çok önemli olsa da tüketilme şeklide bir o kadar önemlidir. Çünkü bu kadar faydalı bir besini bile aşırı veya yanlış tüketme durumunda kişilerde birçok olumsuzluklara neden olabilir. Bu duruma düşmemek için her insanın mutlaka tükettiği gıdaların besin değeri hakkında bilgi sahibi olması her zaman kişinin ileride yaşayacağı hastalıkları engellemesine yardımcı olur. Hayvansal gıdaların hepsi birbirinden faydalıdır. Ama doğru şekilde tüketilmesi ancak insan vücuduna fayda sağlamaktadır. Unutmayın peynir ürünleri en yararlı kahvaltı çeşitlerinden olsa da bu ürünü bile bilinçli bir şekilde kullanmak ve tüketmek gerekir. Sağlıkla afiyetle kalın.
" } ] }