{ "title": "Nohut Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/nohut-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 07:56:22", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "
Nohut besin değeri, bakımından protein başta olmak üzere bakır, manganez ve lif açısından çok iyi bir kaynaktır. Sodyum miktarı düşüktür, kolesterol ve doymuş yağ içermez. Tuzsuz ve yağsız olarak haşlanmış 100 gram nohutta 164 kalori bulunmaktadır. Nohutta bulunan vitamin ve mineraller; A vitamini, E vitamini, K vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, sodyum, fosfor, bakır, çinko, manganez ve selenyumdur.

Nohut bir baklagil tipidir. Ülkemizin neredeyse her yerinde yetiştiği görülmektedir. Yetiştiği toprağın türüne göre de geç veya çabuk pişmektedir. Nohudun boyu 50 cm'ye kadar uzayabilmektedir. Yetiştirilmesi en kolay bitki türlerinden bir tanesidir. Anadolu'nun kıraç bölgelerinde yetiştirilmektedir. Yaprakları 5 mm–15 mm arası değişiklik gösterir. Nohudun tohumları kurumadan da yenilebilir. Fakat kurutulmuş olan nohudun çoğu yemekte kullanıldığı bilinmektedir. Nohudun pişmemiş halinde içerisinde zehirli maddelerin olduğu gözlemlenmiştir. Nohudun satışı genellikle kuru halde ya da konserve şeklinde yapılmaktadır. Nohut besin değeri ve kalorisi bir hayli yüksektir. Nohudun içeriğinde potasyum, demir, fosfor, protein gibi besinler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kuru nohut, lif içeriği yüksek bir besin kaynağıdır. Ana öğünlerde salatada, yemeklerde kullanılabilir.

100 gram çiğ nohutta yaklaşık olarak 20,5 gram, pişmiş durumunda ise 8,5 gram protein vardır ve nohut fiber açısından zengin, kalori açısından da düşük bir besindir. Nohut salatalarda kullanılabileceği gibi humus içerisinde de tüketilebilir.

Nohut Besin Değerleri Nelerdir?
" } ] }