Mercimek besin değeri: Mercimek Ülkemiz tahıl üretiminde başta gelen tahıllardan bir tanesidir. Mercimek birçok sofranın vazgeçilmez tercihidir. Mercimeğin besin değerlerinden faydalanmak için doğru şekilde pişirilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde faydalarından tam olarak yararlanmak mümkün olmaz. Mercimek mutfaklarda çorba, içli köfte ve birçok yemek çeşidinde kullanılan besin açısından oldukça zengin bir üründür. Mercimek kuru baklagiller grubuna dahildir ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan besin değerlerine sahiptir. Mercimeğin Kırmızı mercimek, Yeşil mercimek, Kahverengi mercimek, Sarı mercimek, Puy mercimek, Siyah mercimek gibi çeşitleri mevcuttur.
1 fincan mercimek besin değeri
Karbonhidrat (G) 34.79
Protein (G) 21.85
Yağ (G) 0.87
Lif (G) 24.69
Kolesterol (Mg) 0
Sodyum (Mg) 12.35
Potasyum (Mg) 918.65
Kalsiyum (Mg) 60.8
A vitamini (Mg) 16.15
C vitamini (Mg) 0.95
Demir (Mg) 7.38
Mercimek besin değeri vücuda faydaları nelerdir?
Mercimekte bulunan besinler kalp ve damar sağlığını korumaktadır.
Mercimekte bulunan besin değerleri vücuda enerji ve dinçlik hissi verir.
Gözler için oldukça faydalıdır.
Emziren anneler için süt yapıcı özelliği vardır.
Mercimek vücuttaki kan akışını hızlandırır.
Şeker hastalığını önlemektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.
Zayıf ve kansızlık problemine iyi gelir mercimeğin kan yapıcı özelliği vardır.
Kişide bulunan kolesterolü dengede tutar
Mercimek besin değeri kas ağrılarına da iyi gelmektedir.
Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Mercimek içeriğinde yüksek miktarda demir içerir.
Kişide bulunan sinir sistemini güçlendirir.
Mercimekte bulunan besin değerleri hamilelikte bebeği ve anneyi besleyici niteliktedir.
Vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olan bir besindir.
Kanser riskini büyük ölçüde azaltır.
Yüksek tansiyon bulunan kişilerde tansiyonu düşürücü özelliklere sahiptir.