{ "title": "Makarna Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/makarna-besin-degeri.jpg", "date": "19.01.2024 17:16:50", "author": "ıbrahim yüceol", "article": [ { "article": "
Makarna besin değeri, makarna irmik veya una yumurta karıştırarak elde edilen ekmek grubudur. Protein olarak zengin olan makarnanın besin değeri oldukça zengindir. Çocukların vazgeçemediği lezzetler arasında yer alan makarna çocuklara oldukça güç verir. B Vitamini içinde iyi bir kaynaktır. Makarna besin değeri yönünden son derece önemlidir. Makarna folik asit gibi vitaminlerle birlikte potasyum, magnezyum, çinko, bakır, selenyum gibi mineraller içerir. Makarna kilo aldırmaz. Üzerine koyulan soslar hem makarnanın besin değerini etkiler hem alacağımız kaloriyi. Makarna uzun süre tokluk hissi verir. Bir porsiyon sade makarna ortalama 450 kaloridir. Makarnanın üzerine eklenecek olan sos makarnanın değerini arttıracağından en az 570 kaloriye ulaşacaktır. Bir dilim ekmek yerine 2-3 kaşık makarna tüketmek günlük ekmek ihtiyacımızı karşılamamıza yardımcı olacaktır.

Makarna besin değer tablosu

Bir porsiyon makarna besin değeri, Karbonhidrat 64.57 gram, Protein 8.93 gram, Yağ 4.33 gram, Sodyum 330.52 mg, Potasyum 0.07 mg, Kalsiyum 2.17 mg, A Vitamini 0.16 mg. Makarna soslarını yaparken peynir, kıyma ve tavuk kullanarak makarnanın protein değerini yükseltebiliriz. Böylece vücudumuza iyi bir besin almış oluruz. Ayrıca metabolizma da çok çabuk parçalanan makarna enerji verir. Sindirim sisteminde çok kolay parçalandığından hazır enerji verir. Kolesterol riski yoktur. Tokluk hissi vereceğinden dolayı diyet yaparken kullanılır. Makarna besin değeri denildiğinde akla gelen ilk şey protein, yağ, karbonhidrat ve su olmalıdır. 100 gram peynir soslu makarnada protein değeri 16,10 gram iken 100 gram etin protein değeri 16,30 gramdır. Fiziksel güç gerektiren işlerimizden önce makarna yemekte fayda vardır.
" } ] }