{ "title": "Kuru Erik Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/kuru-erik-besin-degeri.jpg", "date": "21.01.2024 07:53:17", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Kuru erik besin değeri, antioksidan bakımından oldukça zengindir. Kuru Erik tam bir albumin, vitamin aynı zamanda mineraller açısından çok zengindir. B1, B2, B3, B6, C, A ve E vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum ve manganez minerallerini içerisinde fazlaca bulundurmaktadır.

Vücuttan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olan kuru erik iyi bir idrar söktürücüdür, zindelik, sinir sistemini uyarır ve kuvvet verir. Kuru erik antioksidan bakımından en yakın rakipleri olan yaban mersini ve kuru üzümün iki katı değerle listenin başında yer almaktadır. Faydasını anlatmak için bir rakam vermek gerekirse, kandaki antioksidan seviyesini %25 oranında artırdığını söylemekte fayda var. Güçlü antioksidanları ile kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini en aza indirmektedir.

Kuru erik besin değeri sağlık açısından oldukça geniş bir fayda yelpazesine sahip olmakla beraber, kansızlıkta, zayıflamada, beyin yorgunluğunda, romatizmalarda, karaciğer büyümesini önlemede, damar sertliğinde, yiyecek zehirlenmelerinde oldukça faydalıdır. Sağlık açısından çok sayıda faydası olmakla beraber aynı zamanda yüksek bir lif kaynağıdır.

Yapılan son araştırmalar, kuru eriğin yaşlanma süresini geciktirdiğini göstermiştir. Her gün üç dört tane kuru ya da varsa taze erik yiyin. İyice yıkayın fakat kabuklarını soymayın çünkü kabukları fitonutrientler bakımından oldukça zengindir.

Kanser ve yaşlanmayı geciktirmesi koruyucu etkisi en yüksek olan kuru erik içerdiği zengin magnezyum ve potasyum mineralleri sayesinde; tansiyon, kalp, karaciğer, böbrek, romatizma rahatsızlığı olan kişilerde ve tuzsuz diyet yapanlara önerilir.

Kullanım şekline gelince taze erik sabahları ve yemeklerden önce yenirse vücuda en yüksek faydayı sağlar. Suyunu tüketmek isteyenler yemeklerden yarım saat önce içebilirler. Mürdüm eriği bağırsaklardaki sindirim sistemini çalıştırıcı etkisi ile tanınmıştır. Kabızlık sorunu için taze erik sabah erken saatte yenmelidir. Tabi bütün bunları kuru erikle de yapabilirsiniz. Ara öğün olarak atıştırma amaçlı kuru erik tüketebilirsiniz. Kuru erik aynı zamanda kan şekerinin düşmesini de sağlamaktadır.

100 gr kuru erik besin değeri
" } ] }