{ "title": "Köfte Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/kofte-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 10:41:15", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Köfte Besin Değeri, insanların hayatlarına devam edebilmesi için gerekli olan organik veya inorganik bileşiklerin hepsine birden besin adı verilir. İnsan vücudunun büyümesi, gelişmesi ve rahatlıkla sağlıklı bir şekilde günlük faaliyetlerini yerine getirebilmesi için bu besinlerden faydalanması gerekir. Tüm bu besinler hayvansal ve bitkisel olarak iki temel gruba ayrılır. Bitkisel besinlere buğday, pirinç, mısır, fasulye, mercimek, sebze ve meyveler örnek gösterilebilir. Hayvansal besinlere ise süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık çeşitleri, et ve et ürünleri örnek gösterilebilir. Köfte de etin kıyma formuna getirilmesinden elde edildiği için o da bu gruba dahildir. Bu iki çeşit besin grubu arasında herhangi bir üstünlük yoktur. İnsan vücudunun düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için besin öğelerinin tümünün tüketimine ihtiyaç vardır. Dengeli beslenme işte tam burada devreye girerek kendini gösterir. Dengeli beslenme, insanın kendi sağlığını koruması, kendi yaşam kalitesini geliştirmesi için vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerine göre her besin grubundan yeterli miktarda ve uygun zamanda alınmasıdır. Dengesiz beslenme ise besinlerin, besin değerlerine dikkat emeksizin tek tip beslenme şeklidir. İnsanlarda büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi için 6 temel besin öğesi olan yağ, protein, mineral, vitamin, su ve karbonhidratın vücutta tamamlanması gerekir. Özellikle önemli bir besin öğesi olan yağların aşırı bir şekilde tüketilmesi çok büyük sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olacaktır. O nedenle beslenirken, besinlerin besin değerlerine dikkat ederek tüketilmesinde fayda vardır.