{ "title": "Köfte Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/kofte-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 10:41:15", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Köfte Besin Değeri, insanların hayatlarına devam edebilmesi için gerekli olan organik veya inorganik bileşiklerin hepsine birden besin adı verilir. İnsan vücudunun büyümesi, gelişmesi ve rahatlıkla sağlıklı bir şekilde günlük faaliyetlerini yerine getirebilmesi için bu besinlerden faydalanması gerekir. Tüm bu besinler hayvansal ve bitkisel olarak iki temel gruba ayrılır. Bitkisel besinlere buğday, pirinç, mısır, fasulye, mercimek, sebze ve meyveler örnek gösterilebilir. Hayvansal besinlere ise süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık çeşitleri, et ve et ürünleri örnek gösterilebilir. Köfte de etin kıyma formuna getirilmesinden elde edildiği için o da bu gruba dahildir. Bu iki çeşit besin grubu arasında herhangi bir üstünlük yoktur. İnsan vücudunun düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için besin öğelerinin tümünün tüketimine ihtiyaç vardır. Dengeli beslenme işte tam burada devreye girerek kendini gösterir. Dengeli beslenme, insanın kendi sağlığını koruması, kendi yaşam kalitesini geliştirmesi için vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerine göre her besin grubundan yeterli miktarda ve uygun zamanda alınmasıdır. Dengesiz beslenme ise besinlerin, besin değerlerine dikkat emeksizin tek tip beslenme şeklidir. İnsanlarda büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi için 6 temel besin öğesi olan yağ, protein, mineral, vitamin, su ve karbonhidratın vücutta tamamlanması gerekir. Özellikle önemli bir besin öğesi olan yağların aşırı bir şekilde tüketilmesi çok büyük sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olacaktır. O nedenle beslenirken, besinlerin besin değerlerine dikkat ederek tüketilmesinde fayda vardır.

Köfte besin değeri nedir?

Et ve et ürünlerinden olan köfte de tavuk, balık, yumurta besinler protein, çinko, kalsiyum, fosfor, sodyum, demir, magnezyum, A ve B vitaminleri oldukça zengindir. Bu gruptaki besinlerden her bir öğünde tek porsiyon olacak şekilde alınmalıdır. Bu da yaklaşık olarak doksan veya yüz grama denk gelir. Köftenin pişirme şekli ve köftenin içerisine konulan malzemelerde köfte besin değeri belirlenmesinde önemli bir etkendir. Örneğin Köfte yapımında kullanılacak kıyma kalori bakımından çok önem arz etmektedir. Örneğin %30 yağ oranına sahip 100 gram kıymanın kalorisi 322 iken, %5 yağ oranına sahip 100 gram kıymanın kalorisi ise 137'dir. Bu yüzden köfte yapımında tercih edilen kıyma köftenin besin değerlerini 2 ile 3 kat arasında artırabileceği gibi azaltılabilir.

Köfte tercihe göre ister kızartılarak ister fırında ister ızgara olarak çeşitli şekillerde tüketilebilir. 100 gram ızgara köftenin içerisinde 6 gram karbonhidrat, 16 gram protein ve 12.6 gram yağ bulunurken kızartarak yapılan 100 gram köftenin içerisinde ise 9 gram karbonhidrat, 22 gram yağ, 32 gram da protein bulunur. Köfte yapılırken kıymanın içinde bulunan yağ miktarı köfte için yeterli orana sahip olduğundan ve köftenin içerdiği yağ vücudun değişik bölgelerinde yağlanmaya neden olabileceği için köfteyi kızartmak yerine ızgara yöntemiyle pişirmeye özen gösterilmelidir. Özetle 1 porsiyon köftede ortalama olarak 18 gram protein, 12 gram yağ, 261 miligram sodyum, 1.11 gram lif, 42.2 miligram kalsiyum, 221 miligram potasyum, 2.4 oranında vitamin ve 2.8 oranında demir bulunur.
" } ] }