{ "title": "Kepekli Pirinç Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/kepekli-pirinc-besin-degeri.jpg", "date": "19.01.2024 03:36:59", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kepekli Pirinç Besin Değeri, insanların hayatlarına devam edebilmesi için gerekli olan organik veya inorganik bileşiklerin hepsine birden besin adı verilir. İnsan vücudunun büyümesi, gelişmesi ve rahatlıkla sağlıklı bir şekilde günlük faaliyetlerini yerine getirebilmesi için bu besinlerden faydalanması gerekir. Tüm bu besinler hayvansal ve bitkisel olarak iki temel gruba ayrılır. Hayvansal besinlere süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık çeşitleri, et ve et ürünleri örnek gösterilebilir. Bitkisel besinlere ise buğday, mısır, fasulye, mercimek, sebze ve meyveler örnek gösterilebilir. Hayvansal besinlere süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık çeşitleri, et ve et ürünleri örnek gösterilebilir. Pirinç de buğdaygiller familyasına ait olduğu için o da bu gruba dahildir. Bu familyadan olan mısır ve buğdaydan sonra en çok ekimi yapılan bitki pirinçtir. Pirinç bir diğer adıyla çeltik olarak da bilinir. Pirinç en çok Muson Asya'sında yetiştirilse de dünya nüfusunun neredeyse yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır. Pirinç su içerisinde yetiştirilen bir hububat bitkisidir. Pirincin sofralara gelmeden önce üzerindeki kalın kabuğun yeni kepeğin çıkması gerektiği söylense de bu durum pirincin besin değerinin birçoğunun kaybolmasına neden olur. Örneğin ağırlığının %30'undan fazlasını, içeriğindeki lipidlerin %80'inini, madensel tuzlarının %60'ını ve vitaminlerinin tümünü kaybeder. Bu kayıplardan dolayı beyaz pirincin üzerindeki kepeğin çıkarılmaması sonucu kepekli pirinç ortaya çıkmıştır.

Kepekli pirinç beyaz pirincin daha az işlenmesi sonucu elde edilir ve beyaz pirince göre lif içeriği daha yüksektir. Pirincin üzerinden kepeğinin alınmamış halidir. Buğday rengindedir ve buğday tadını andırır. Kepekli pirinç lif başta olmak üzere B sınıfı vitaminler, az da olsa A ve C vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor mineralleri ve 12 çeşit amino asit açısından oldukça zengindir. Özellikle lif ve B sınıfı vitaminler pirincin kabuğu olarak bilinen kepeğin de yer alır. Bu nedenle uzmanlar tarafından beyaz pirinç yerine kepekli pirinç tüketilmesi önerilir. Kepekli pirinç özellikle nişasta açısından zengin, yağ ve protein açısından sağlıklı bir yiyecektir. Aynı zamanda yağsız ve kolay sindirilebilir bir yiyecektir. Bu özelliği sayesinde böbrek ve kalp yetersizliği rahatsızlıklarına sahip kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Kepekli pirinç beyaz pirince göre daha uzun sürede pişer. Bu nedenle pişirirken daha fazla su ilave edilmesi gerekir. Ayrıca kepekli pirincin çok fazla kullanım alanı vardır. Beyaz pirincin kullanıldığı tüm yemek çeşitlerinde rahatlıkla tercih edilebilir. Özellikle içeriğinde yüksek besin değerleri sayesinde uzmanlar tarafından diyabetik hastalara ve formda kalmak için diyet yapanlara önerilir. İnsanlarda büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi için 6 temel besin ögesi olan yağ, protein, mineral, vitamin, su ve karbonhidratın vücutta tamamlanması gerekir. Özellikle önemli bir besin ögesi olan karbonhidratların aşırı bir şekilde tüketilmesi çok ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Çünkü neredeyse tüketilen tüm yiyeceklerin içerisinde en fazla karbonhidrat bulunur. Karbonhidrat insan vücudunda enerji sağlayan bir besin ögesidir. O nedenle vücuda alınan karbonhidratın çok dikkatli ve dengeli bir şekilde olması gerekir. Özetle beyaz pirinç ve kepekli pirinç kıyaslandığında 100 gram beyaz pirinçte 119 kalori, 25 gram protein, 242 gram karbonhidrat, 1 gram yağ, 0.1 gram lif, 28 miligram fosfor, 10 miligram kalsiyum, 0.2 miligram demir, 28 miligram potasyum, 374 miligram sodyum, 0.01 miligram B2 vitamini, 0.02 miligram B1 vitamini ve 0.4 miligram B3 vitamini bulunurken; 100 gram pişirilmiş kepekli pirinçte ise 282 kalori, 36 gram protein, 26.9 gram karbonhidrat, 1.6 gram lif, 3.1 gram yağ, 94 miligram fosfor, 98 miligram kalsiyum, 1 miligram demir, 81 miligram sodyum, 167 miligram potasyum, 223 miligram magnezyum, 1.4 miligram çinko, 1.1 miligram A vitamini, 0.3 miligram B1 vitamini ve 0.04 miligram B2 vitamini bulunur. Bütün bu değerlerin kıyaslandığında kepekli pirincin beyaz pirince göre daha sağlıklı olduğu rakamlar ile kanıtlanmıştır.
" } ] }