{ "title": "Kepekli Pirinç Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/kepekli-pirinc-besin-degeri.jpg", "date": "19.01.2024 03:36:59", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kepekli Pirinç Besin Değeri, insanların hayatlarına devam edebilmesi için gerekli olan organik veya inorganik bileşiklerin hepsine birden besin adı verilir. İnsan vücudunun büyümesi, gelişmesi ve rahatlıkla sağlıklı bir şekilde günlük faaliyetlerini yerine getirebilmesi için bu besinlerden faydalanması gerekir. Tüm bu besinler hayvansal ve bitkisel olarak iki temel gruba ayrılır. Hayvansal besinlere süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık çeşitleri, et ve et ürünleri örnek gösterilebilir. Bitkisel besinlere ise buğday, mısır, fasulye, mercimek, sebze ve meyveler örnek gösterilebilir. Hayvansal besinlere süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk, balık çeşitleri, et ve et ürünleri örnek gösterilebilir. Pirinç de buğdaygiller familyasına ait olduğu için o da bu gruba dahildir. Bu familyadan olan mısır ve buğdaydan sonra en çok ekimi yapılan bitki pirinçtir. Pirinç bir diğer adıyla çeltik olarak da bilinir. Pirinç en çok Muson Asya'sında yetiştirilse de dünya nüfusunun neredeyse yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır. Pirinç su içerisinde yetiştirilen bir hububat bitkisidir. Pirincin sofralara gelmeden önce üzerindeki kalın kabuğun yeni kepeğin çıkması gerektiği söylense de bu durum pirincin besin değerinin birçoğunun kaybolmasına neden olur. Örneğin ağırlığının %30'undan fazlasını, içeriğindeki lipidlerin %80'inini, madensel tuzlarının %60'ını ve vitaminlerinin tümünü kaybeder. Bu kayıplardan dolayı beyaz pirincin üzerindeki kepeğin çıkarılmaması sonucu kepekli pirinç ortaya çıkmıştır.