{ "title": "Karides Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/karides-besin-degeri.jpg", "date": "19.01.2024 02:02:54", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "
Karides besin değerleri, oldukça fazla olan bir yiyecektir. Özellikle omega 3 ve protein yönünden zengin olan karides haftada bir kez tüketilebilir. Karides tüketimi halk arsında çok yaygın olmamaktadır. Daha çok restoran da ya da otel mutfaklarında tüketimine şahit olduğumuz karides besin değerleri açısından çok zengindir. Fakat kolesterol oranı biraz yüksek bir besindir. Şimdi karidesi 100 gr kadar tükettiğimiz zaman bize ne katkıları olacağına bakalım.

100 gr karides besin değerleri
Görüldüğü üzere karides besin değerleri oldukça zengindir. Kızartılmadan pişirilirse sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Çünkü yüksek olan kolesterol değeri kızartma ile daha sıkıntılı hale gelebilir. Buğulama tarzı bir yemek yaparsanız karidesin besin değerlerinden daha fazla faydalanabilirsiniz. Karides tüketimi aynı zamanda omega-3 diye tabir edilen önemli yağ asitlerinden EPA ve DHA açısından iyi bir seçenektir. Omega 3 beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlayan önemli bir yağ asididir. Omega 3 ayrıca strese karşı savaşmaktadır. Gelişme çağındaki ve spor yapan bireylerin beslenme şekli açısından vazgeçilmez bir besin deposu olan karides, E ve B12 vitamini ile iyot, çinko ve fosfor minerali açısından da zengindir. Protein miktarı oldukça iyi bir orana sahiptir. Salatalarda birlikte tüketildiğinde özellikle bayanların protein diyetlerinde oldukça faydalı olacaktır. Yapılan araştırmalar balık tüketimi az olan bölgelerde kalp damar rahatsızlıklarının yüksek olduğunu ortaya koymuştur.

Karides besin değerleri tablosunda potasyum yüksek olarak karşımıza çıkmaktadır. Zararlı mıdır? Çok fazla tüketildiğinde evet. Günlük alınması gereken potasyum miktarı yetişkin bireylerde 2000-3000 mg arasında değişmektedir. Tablodaki orana bakarsak bunu yakalamamız biraz zor ama yineden dikkatli olmakta fayda var. Potasyum kalp sağlığı için önemlidir. Ayrıca protein sentezlenmesine de katkıda bulunur. Karideste bulunan doymuş yağ oranları et ve tavuğa göre daha düşüktür. Kalp sağlığı açısından haftada iki kes tüketilmesi uygundur. Taze olarak tüketilmesi daha uygundur. Dışarıda ya da buzlukta bekleyen karides besin değerlerinin bir kısmını kaybedebilmektedir.

Afiyet olsun. Sağlıkla kalın.
" } ] }