{ "title": "Karabuğday Besin Değerleri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/karabugday-besin-degerleri.jpg", "date": "21.01.2024 12:39:03", "author": "Arife KÜÇÜKKAVRADIM", "article": [ { "article": "
Karabuğday Besin Değerleri, diğer adı greçka olan karabuğday engebeli, kurak ve serin iklimin hâkim olduğu yerlerde yetişir. Hızlıca üremesinin yanı sıra yabani otların gelişmesini de engeller. Karabuğdayın unu tek başına ekmek veya un ile direk yapılan maddelerin yapılmasında pek uygun değildir. Daha çok kavrulmuş olarak çerez gibi tüketilmektedir.

Karabuğday çölyak hastaları için çok faydalı bir besindir. Gluten içermediği gibi magnezyum, B kompleks vitamin gruplarından, bakır, mangan ve lif bakımından oldukça zengindir.

Karabuğday Besin Değerleri (1 Yemek Kaşığı)
olarak belirlenmiştir. Karabuğdayın en büyük üreticisi Çin'dir. Dünyada karabuğday üretiminin yaklaşık olarak yarısını Çin gerçekleştirmektedir. Karabuğday sağlıklı bir gıda olmasının yanında verisiz toprakta da yetişebilmektedir. Karabuğday zayıflamak isteyenler için, yüksek kolesterolü olanların kolesterolü düşürmede, yüksek tansiyonu düşürmede, kalp rahatsızlıklarında, kansızlıkta, kan şekerini düzenlediği için diyabet riskini de azaltmada ve hatta hormona dayalı kanserlere de yararlı olan bir gıdadır. Çölyak hastalarının kullanması faydalıdır. Fakat günümüzde bazı üretimlerde işlendiği için gluten içermekte olanları da vardır. Çölyak hastalarının alacakları karabuğdayın gluten içermeyenini tercih etmelidirler.
" } ] }