{ "title": "Dondurma Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/dondurma-besin-degeri.jpg", "date": "21.01.2024 01:25:27", "author": "ıbrahim yüceol", "article": [ { "article": "
Dondurma besin değeri, sıcak havaların ve yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı olan dondurma besin değeri oldukça zengindir. Dondurmanın besin değeri içindeki maddelere göre değişir. İçinde kullanılan meyveler, yumurta, kuruyemiş ve şekerleme ürünleri besin değerini arttırır. Dondurmanın besin değerinde proteinin yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri ile kalsiyum olukça yüksek orandadır. Dondurmanın kalori değeri şekerli tatlılara göre daha düşüktür. 100 gram sütlü dondurma yaklaşık olarak 190 kalori içerir. Dondurma tercihlerini yaparken seçeneğimizi sade dondurmadan yana kullanmalıyız. Besin değeri olarak sade dondurma 1 bardak süt ve 1 adet meyve yerine tercih edilebilir. Dondurma besin değeri olan önemli bir kaynaktır. İçerisinde olan yüksek protein çocukların büyümesine yardımcı olur. Kemik gelişimine destek olur.

Dondurma besin değer tablosunu düşünecek olursak, 1 kâse dondurmada, Karbonhidrat 15.84 gram, Protein 1.51 gram, Yağ 3.96 gramdır. Sütlü dondurma kalsiyum ve fosfor içeriği yüksek olduğundan yaz aylarında bir adet meyve yerine tercih edebiliriz. Sade bir dondurmanın besin değeri, Karbonhidrat 10.25, Protein 3 gram, Yağ 3 gram, Sodyum 17,5 mg, A Vitamini 11.5 mg.

Dondurma tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri ise, dondurmanın hijyen kurallarına uygun hazırlanıp hazırlanmadığıdır. Mutlaka dondurmanın pastörize sütten hazırlanması gerekir. İnek sütünden hazırlanan dondurmalar çok kolay bozulur. Mikroorganizmalar inek sütünde çok kolay bir üreme ortamı hazırlar. Buda dondurmanın hemen bozulmasına sebep olur. Meyve oranı arttıkça dondurmadaki besin değeri artar. Formuna dikkat edenler için light dondurmada tercih edilebilir. Yağ oranları daha düşüktür. Yine de seçim sizin.
" } ] }