Çilek Besin Değeri: Çilek, başta C vitamini olmak üzere B ve K vitaminleri de içerir. Fosfor ve demir bakımından oldukça zengin ve çok tüketilen bir yaz meyvesidir. Antioksidan yönünden en zengin meyvedir. Yüksek oranda lif içerir. Çilekleri çikolata veya krem şanti ile yemek daha lezzetli olacaktır fakat çilek besin değeri kalori açısından oldukça fazla olacağından bol su ile yıkayarak sade yemeniz tavsiye edilir. Çilekli süt, milkshake, kek, turta gibi tatlılarda da kullanılır ve çok tercih edilen lezzetli bir meyvedir. Çilek yaz aylarında olgunlaşıp yenilir hale gelir bu yüzden her mevsim çilek yemek isterseniz, saplarını keserek saklama kaplarında ve derin dondurucularda saklayarak dilediğiniz zaman çıkararak yiyebilir ve pastalarınız da kullanabilirsiniz.
Çilek Besin Değeri: 1 porsiyon çilek için;
8.25 Karbonhidrat (G),
1.2 Protein (G),
0.6 Yağ (G),
3 Lif (G),
0 kolesterol (Mg),
4.5 Sodyum (Mg),
217.5 Potasyum (Mg),
37.5 Kalsiyum (Mg),
12 Vitamin A (Mg),
97.5 Vitamin C (Mg),
1.44 Demir (Mg) bulunur.
Çileğin Faydaları Nelerdir?
Çilekteki asit kansere karşı koruma sağlar.
Çileğe kırmızı rengini veren madde kalp krizi riskini azaltır ve damarlardaki kan basıncını dengeler.
Kolesterolü düşürür. Kolesterol hastaları için faydalı bir meyvedir içeriğinde 0 kolesterol bulunur.
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
Yaşlanmaya karşı etkili bir meyvedir ve yaşlanmanın getirdiği bunama, hafıza kaybı gibi rahatsızları önlemeye yardımcı olur.
Sakinleştirici etkisi vardır ve strese iyi gelir.
Mesanede bulunan kum ve taşların dökülmesini sağlar.