{ "title": "Çikolata Besin Değerleri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/cikolata-besin-degerleri.jpg", "date": "19.01.2024 08:08:19", "author": "Hüseyin Emre", "article": [ { "article": "
Çikolata besin değeri, tropik kakao ağacının çekirdek adı verilen tohumlarından gelir. Çikolataya istenildiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata besin değeri ve kalorisi oldukça yüksek, enerji veren bir yiyecektir.

Gerçek çikolata, %100 kakao yağından yapılan çikolatadır. Kokolin ve benzeri ürünler, hayvansal ve bitkisel yağlar kullanılarak yapılan, çikolata benzeri bol kakaolu şekerlemelerdir.

Çikolatanın insan sağlığı ve vücuduna birçok olumlu etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır

Enerji: Minik bir ısırık sayesinde; 45 metre yürümek için gerekli olan enerjiyi sağlamış olursunuz.
Kakao ve siyah çikolata besin değerleri kötü kolesterolü düşürüyor.

Çikolata besin değeri olarak E ve B vitaminleri, demir, çinko, bakır, magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor yönünden de çok zengin.
Menopozlu genç kızlar, andropozlu çağındaki delikanlılar. Bu madde size: Çikolata en lezzetli antioksidan, en masum gençlik deposudur. Kakaonun içindeki bulunan ‘polyphenol' kanı inceltip, pıhtılaşmayı engellediği için kalp felç ve kalp krizini riskini düşürüyor. Üstelik bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
Çikolata aynı zamanda sıkı bir afrodizyak ve keyif verici. Beyindeki serotonin düzeyini artırıyor ve mutluluk hissi veriyor. Kadınlar erkeklere kıyasla çikolatanın rüzgârına elbette ki daha çabuk kapılıyor.
Çikolatanın kimyasal analizini yaptığımız zaman, içinde 600'ün üzerinde tat ve koku bileşeni barındırdığını görürüz. Bu rakam kırmızı şarap için sadece 200'dür.
Dünyada her yıl üretilen fındığın %20'si, badem ise %40'ı çikolata ürünlerin de kullanılıyor.
Yine yapılan bazı araştırmalar bize çikolatanın cildi güzelleştirdiğini göstermiştir.
Kakao çekirdeğinde bulunan birtakım maddelerin, diş çürümesine karşı koruyucu etkiye sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Çikolata besin değerleri nelerdir?

Orta porsiyon sayılan 100 gramlık çikolata baz alınmıştır.
Cinslerine göreçikolata besin değeri

Bitter çikolata: Bileşiminde en az %17 kakao yağı ve en az %13 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %36 toplam kakao kuru maddesi içeren bir tür çikolata çeşididir.

Sütlü çikolata: Bileşiminde en az %3 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az %3,5 süt yağından meydana gelen, kakao yağı ve süt yağı toplamı ise %25 altında ollmayan çikolatadır.

Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %22 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5'i süt yağı olan çikolatadır.

Dolgulu çikolata: Dış yüzeyi toplam ürün ağırlığının en az %25'ini içeren, bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgulu çikolatadır.
" } ] }