{ "title": "Çiğ Badem Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/cig-badem-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 14:53:03", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Çiğ badem besin değeri, dikkatli tüketildiğinde oldukça iyidir. Tatlılarda, televizyon izlerken ya da eğlencelerde atıştırdığımız çiğ badem ciddi oranda enerji ihtiva etmektedir. Badem aynı zamanda yüksek miktarda manganez, magnezyum, E vitamini, B2 vitamini ve fosfor içermektedir. Bu saydığımız besinlerin vücudumuza faydalarına bakmadan önce dilerseniz kısaca çiğ badem besin değerlerine bakalım.

100 gr çiğ badem besin değeri
Çiğ badem besin değerleri görüldüğü gibi yüksek miktarda doymamış yağ içermektedir. Bu özelliği ile kötü kolesterolü düşürmekte, kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korumaktadır. Bazı araştırma sonuçlarında verilen rakamlara göre bu hastalıklara yakalanma riskinin %30-%45 arasında azaldığı söylenmektedir. Yüksek kolesterolü bulunan hastalara içinde bademin de yer aldığı kuru yemişler, soya proteini, lif bakımından zengin gıdalar içeren bir beslenme programı uygulanmıştır. 2 hafta sonunda hastaların kolesterol seviyelerinde ciddi oranda azalma tespit edilmiştir. Bademin kötü kolesterolü düşürücü etkisi üzerine yapılan başka bir araştırmada düzenli olarak badem tüketmenin E vitaminini arttırdığı, E vitamininde antioksidan etkisi oluşturarak damarlarda yüksek kolesterole nedeniyle oluşan ve damar tıkanıklığına yol açan plak oluşumunu yavaşlattığını ortaya koymuştur. Bademin bir diğer faydası ise diyabet hastalarında özellikle yemeklerden sonra yaşanan kan şekeri değişimlerini dengelemesidir. Badem ayrıca yüksek glisemik indekse sahip gıdaların diyabet üzerindeki etkilerini azaltır. Örneğin, yüksek glisemik indeks değerine sahip bir öğün yedikten sonra, 5-6 adet badem yiyerek yemekten sonra yaşayacağınız kan şekeri dalgalanmasını düzenleyebilirsiniz.

Çiğ badem besin değeri içerisinde magnezyum da önemli bir yere sahiptir. 100gr çiğ badem günlük magnezyum ihtiyacının %70'ini karşılamaktadır. Magnezyum az tüketildiğinde, kemiklerin ve dişler zayıflar, kaslarda güç kaybı oluşur, depresyon, bulantı, iştah kaybı gibi belirtiler görülebilir. Gereken miktarda magnezyum almak, kronik yorgunluk, yüksek tansiyon, kalp krizi, epilepsi krizi, diyabet gibi hastalıktan korunmaya yardımcı olur. Çiğ badem E vitamini açısından da zengindir. 100 gr badem günlük E vitamini ihtiyacının %35'ini karşılamaktadır. E vitamini kansere karşı koruyucudur. Damar sertliğini ve tıkanmalarını geciktirir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Göz sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Vücuda çeşitli yollarla gelen ağır metaller, zehirler, radyasyon ve kullanılan baz ilaçların oluşturduğu toksinlere karşı koruma sağlar. Yaşlanmaya bağlı oluşan hafıza gerilemesinin önlenmesinde önemli etkisi olduğu kanıtlanmıştır. E vitamini eksikliği çok fazla görülen bir durum olmasa da kontrollü olmakta fayda vardır. Enerji oranı çok yüksek olduğu için 100 gramdan fazla tüketmemek gerekir. Günlük enerji ihtiyacı genelde 2000 kalori kadardır. Protein miktarı iyi olsa da yüksek protein almak için o kadar kaloriyi de almayı gerektirmez.
" } ] }