{ "title": "Bulgur Pilavı Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/bulgur-pilavi-besin-degeri.jpg", "date": "21.01.2024 03:04:50", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Bulgur pilavı besin değeri, diğer pilav çeşitlerine göre daha fazladır. İçerisinde artı olarak bulunan biber, soğan ve domates ile daha fazla besleyicidir. Pilav içerisine katılabilecek pul biber ile C vitamini oranı da yükseltilebilir. Bulgur pilavı besin değeri bakımından daha çok karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için spor sonrası tüketilebilir. Bulgurun glisemik indeksi pirince göre daha düşüktür. Bu özelliği ile yedikten sonra erken acıkmaya engel olur. Bulgur pilavı kavrulmadan sadece suyun içerisinde haşlanarak da yapılabilir. Bu şekilde kalori değeri de daha düşük olacaktır.

100 gr bulgur pilavı besin değerleri nelerdir?
Bulgurun faydaları nelerdir?

Bulgur pilavı besin değeri oldukça yüksek miktarda lif içermesi bulguru bağırsak çalışmasından önemli bir duruma getirmiştir. Liflerin ayrıca tok tutucu bir özelliğe sahip olması, diyet yapanlar için önemli bir kaynaktır. Dünya Sağlık Örgütünün araştırmalarına göre günde ortalama 25-30 gr lif ihtiyacımız bulunmaktadır. Yapısındaki B1 vitaminleri sayesinde sinir ve sindirim sistemimizin güçlenmesinde önemli katkısı bulunmaktadır. B1 vitamini düzenli tüketildiğinde beriberi hastalığının önlenmesinde yardımcı olmaktadır. Bulgur yapısında bulunan folik asit hamile annelerin bebeklerinin zekâ seviyesini geliştirmede oldukça gereklidir. Bulgur kana yavaş karıştığı içinde diyetlerde kullanılabilecek bir üründür. Şeker hastaları için ideal bir besin kaynağıdır. Bulgur pilavı besin değerleri içerisinde A vitamini yüksek değere sahiptir. A vitamini yağda eriyen vitaminler grubundadır. Vücutta birçok bölgede etkili olan A vitamini, ağırlıklı olarak kemik, diş ve diş eti gelişimine ve korunmasına büyük katkı sağlar. Görme konularında da gözlere yararlıdır. Bağışıklık sistemini güçlenmesine yardımcı olur ve enfeksiyonlara karşı direnci arttırmaya yardım eder. Ayrıca deri, tırnak ve saçların sağlıklı gelişimini sağlar. Bazı kanser türlerine karşı etkili olduğu düşünülen A vitamini ayrıca damar sertliği ve katarakt gibi hastalıklarında oluşumunu engellemektedir. A vitamini eksikliğinde, bağışıklık sisteminin zayıflaması, sürekli yorgunluk, göz rahatsızlıkları, gece körlüğü ve bazı cilt hastalıkları görülebilmektedir. Bunların yanı sıra kemik, diş ve diş etinde deformasyonlar, zayıflamalar ve kanamalar görülebilmektedir. C vitamini de bulgur pilavı besin değerleri içerisinde dikkat çekmektedir. Günlük C vitamini ihtiyacımız ortalama 60-80 mg arasında değişmektedir. Hamilelerde 90mg kadar çıkabilir. C vitamini kanser, kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Özellikle grip ve soğuk algınlığının önüne geçmek için bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji üretiminde ve strese karşı gerekli olan hormonların yapımında görevlidir. Çocuklarda büyüme ve gelişme çağında önemlidir. Kanı toksinlerden temizler. Özellikle sigara içenlerin daha çok C vitamini ihtiyacı bulunmaktadır. Bulgur pilavı ile olan yolculuğumuz bu kadar.

Afiyet olsun.
" } ] }