{ "title": "Bulgur Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/bulgur-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 06:57:02", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Bulgur Besin Değeri, Bulgur çok eski dönemlerden bu yana buğdaydan yapılan geleneksel bir Anadolu gıdası olarak bilinmektedir. 1995 yılında ABD de yapılan bir araştırmaya göre; Bulgur her gün yenmesi gereken besleyici bir yemektir. Buğdayın yapısında krom, protein, selenyum ve fenoller, ilave olarak da B12 vitaminler oldukça fazladır. Yanı sıra karbonhidrat değerinin düşük olmasından dolayı protein değeri yüksektir. Bu sebeple bir tabak bulgurun besin değeri, bir tabak etle aynı besleyici özelliğine sahiptir. Bulgurun faydaları arasında yüksek miktarda lif içermesinden dolayı, bulguru sindirim sistemi üzerinde önemli bir konuma gelmiştir. Yapısında bulunan B vitamini ve folik asidin katkısıyla da gebelik sürecinde ilaç yerine geçiyor. Dolayısıyla anne karnındaki bebeğin zekâ gelişimi üzerinde oldukça gerekli olan bir besin maddesi olarak belirlenmiştir. Özellikle de Hıristiyanların kutsal kitabı olan incil de eski Babil ve Hitit halkının dört bin yıl önce, bulgur pişirilip kurutulan buğdayı kullandıkları anlatılıyor. Ayrıca M. Ö 2800'de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğday pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesi ile beş kutsal bitkiden biri olarak göstermiştir. Bulgur günlük su ihtiyacını da artırdığı için bol su içilmesini sağlar. Bu nedenle lifli besinlerden diğer besinlere göre daha fazla tokluk hissi verir. Bu özelliğinden dolayı kilo vermeyi de kolaylaştırır. Çünkü bulgurun içeriğinde, bazı sebzelerden daha fazla demir bulunur.

Bulgur Pilavı Kalorisi; Ana öğünlerde ana yemeğin yanında ekmek yerine tercih edilebilir. Bir ince dilim ekmek yerine üç yemek kaşığı kadar önerilir. Bir tabak bulgur pilavı 200 kaloridir. Ancak bunun 50 kalorisi içerisinde bulunan yağ oranıdır. Bulgur pilavının kalorisi pişirilirken kullanılan yağ miktarından kaynaklanır. Kalori oranını düşürmek için zeytinyağı kullanılabilir. Bu yüzden bulgur pilavı pişirirken kalorisi düşük yağlar tercih edilmelidir. Bazı hallerde tüketilen soslar, pilavın kendi kalorisinden daha yüksektir.

Pişmiş Bulgur Kalorisi; Bulgur pilavı Türk mutfağında önemli bir yeri olan besindir. Hem içeriğindeki besin nedeniyle hem de lezzetiyle sofraların baş tacıdır. 100 gram pişmiş bulgur 345 kaloridir. Bir tabak bulgur pilavı, bir tabak et yerine geçecek kadar besin değerine sahiptir. Bu durumda bir orta su bardağı ile haşlanmış bulgur 200 kaloridir. Az yağlı bir tabak bulgur pilavı 220 kaloridir.

Bulgur Besin Değeri; Bulgur içerdiğinden yüksek miktarda lif barındıran bir besin kaynağıdır. Bundan dolayı sindirim sistemi üzerinde olumlu etki sağlar. Ayrıca bulgur doyurucu özellik taşır. Sebebi ise çinko, magnezyum ve krom gibi mineralleri içerir. Yüz gram bulgurun besin değeri 343, 1.5 yağ, 69.8 karbonhidrat, 12.5 gram protein vardır. Günlük lif ihtiyacı için bir tabak yenilebilir.

Bulgur Diyeti; Bulgur doğaldır. Çünkü sağlıklı yemekler arasında olan bulgurlu pilav, bir sindirim dostudur. Yüksek besleyici değere sahiptir. Pilavın nasıl yapıldığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Diyet reçetesi için bulgur pilavı düşük kalorisi ile çok uygundur.
" } ] }