{ "title": "Brokoli Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/brokoli-besin-degeri.jpg", "date": "19.01.2024 19:03:43", "author": "İlkay Gülşen", "article": [ { "article": "
Brokoli, Lahanagiller familyasından olup, küçük yeşil yumrular halinde haşlanarak da tüketilebilen bir sebze türüdür. Brokoli, İtalya yarımadasıyla özdeşleşmiş bir sebzedir. Geçmişte Romalı yazarların ve doğa bilimcilerin yemek kitaplarında lahana benzeri bir sebze olarak geçtiği bilinmektedir. Günümüzde de birçok vejetaryen pizzada sıkça kullanılmaktadır. Pizzanın İtalya ile özdeşleşmiş bir yemek olduğunu düşünürsek brokolinin ilk bahsedildiği kaynakların İtalyan yazarlar tarafından yazılması da azımsanmayacak bir öngörüdür. Pizza gibi karbonhidrat ve protein yönünden yüksek kalorili olan besinlerin yanında haşlanmış brokoli sunmaları bir nevi içindeki lifli yapıdan dolayı sindirime yardımcı olmasından kaynaklanmaktadır. Birçok restoran veya bistro tarzı insanlara yemek hizmeti verilen yerlerde son günlerde brokolinin tabağın bir köşesinden haşlanmış bir şekilde bize göz kırptığını görebiliriz. Türk yemek tarzına biraz yabancı olup çoğu zaman görünüşünden dolayı alay konusu olsa da sağlığına dikkat eden her birey bilir ki brokoli besin değeri çoğu yiyecekten daha yararlı olduğunu gözler önüne serer.

En çok üretiminin son zamanlarda Çin olduğu da dikkat çekmektedir. Türkiye'de brokoli üretimi ve tüketimi oldukça azdır. Bu belki de geleneksel yemek tarzımızdan kaynaklanan bir durum. Gelelim bu minik sağlık depolarının hayatımıza yararı olan besin değerlerine.

Brokoli besin değerleri nelerdir?
Görüldüğü gibi özellikle yağ değeri azımsanmayacak kadar az olan bir besine hayatımızda daha çok yer vermeliyiz. Et yemeklerinin, makarna ve pizzaların yanında haşlanmış olarak tüketimi mevcut olan bu sebzeyi yemeye daha çok özen göstermeli brokoli besin değeri ilesağlığımızı kalbimizi, damarlarımızı korumalıyız. Sağlıcakla." } ] }