{ "title": "Besinlerin Karbonhidrat Değerleri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/besinlerin-karbonhidrat-degerleri.jpg", "date": "20.01.2024 13:18:09", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "
Besinlerin karbonhidrat değeri günlük beslenme rutininde çok önemli bir yere sahiptir. Bu besin değerleri vücut sağlığında önemli bir paya sahiptir. Karbonhidratlar birinci dereceden enerji verici madde olarak kullanılırlar. Karbonhidratlar en çok makarna, ekmek, fasulye, patates, pirinç, kepek, tahıl ve hububat içinde yer almaktadır. Karbonhidratlar vücutta en fazla bulunan üçüncü besin maddesidir. Karbonhidratların yapı taşları glikozdur. Depo biçimi hayvanlarda glikojen bitkilerde ise nişasta biçimindedir. Karbonhidratların kimyasal sindirimi ağızda başlar. RNA, DNA ve ATP'nin yapısına katılır.

Besinlerin karbonhidrat değeri aşağıdaki gibidir

Çorbalar Karbonhidrat değeri; tavuk suyu (0), işkembe (10), et suyu sade (0), paça (12), sebze (12), mantar (15), domates (16), kuskonmaz (16), şehriye (17), mercimek (18), tarhana (17), bezelye (20).

Sebzelerin Karbonhidrat değeri; patlıcan (4), kabak (4), dolmalık biber (4), kuşkonmaz (5), enginar (6), karnabahar (6), kereviz (6), kıymalı ıspanak (6), etli lahana dolması (8), püre ıspanak (8), pırasa (8), havuç (9), bamya (10), zeytin yaglı lahana dolması (18), mısır (1 adet) (18), pirinçli ıspanak (20), taze bezelye (20).

Çiğ Sebzeler Karbonhidrat değeri; maydanoz (10 gr 2), taze soğan (1 adet 1), yeşil biber (1 adet 3), salatalık (1 adet orta boy 4), havuç (1 adet orta boy 4), çiğ lahana (1 porsiyon 7), domates (1 adet orta boy 6), marul (1 adet orta boy 8).

Bakliyatların karbonhidrat değerleri; (100 gram); bakla (47), mercimek (48), pirinç (53), bezelye (45), nohut (50), fasulye (52).

Kırmızı et karbonhidrat değerleri; (200 gram); pide döner (25), et şiş, biftek, pirzola, bonfile ızgara (0), köfte ızgara (1), köfte tava (8), sebzeli kuşbaşı et (6), sade döner (0), iskender döner (28).

Şarküteri ürünleri karbonhidrat değerleri; Sosis, jambon, pastırma, sucuk, salam (1).

Süt ürünleri karbonhidrat değerleri; 1 su bardağı ayran (5), 1 su bardağı inek sütü (6), 1 su bardağı keçi sütü (13), 1 yemek kaşığı kaymak, krem şanti (1), 100 gram kaşar, 250 gram yoğurt (12), dil ve beyaz peynir (1).

Kuru yemişlerde karbonhidrat değerleri; (50 gram); fıstık, badem (12), fındık (13), leblebi (16), ceviz (10), patlamış mısır (10), kuru üzüm (38), kestane (35), cips (10), kuru incir (7).

Hamur işleri ve tatlılarda karbonhidrat değerleri; tost (8), 1 dilim ekmek (12), 50 gram makarna (18), 50 gram sandviç (26), 50 gram pilav (10), 1 porsiyon baklava (105), 1 adet kesme şeker (12), 1 adet simit (25), 1 porsiyon muhallebi (30), 1 porsiyon meyveli pasta (45), 1 porsiyon kremalı pasta (62), 1 porsiyon dondurma (20), 100 gram sütlü çikolata (55), 100 gram bitter çikolata (24), 1 porsiyon kek (30), 1 tatlı kaşığı bal (16), 1 tatlı kaşığı reçel (14).

Meyvelerde karbonhidrat değerleri (1 adet); incir (4), 1 adet erik, kayısı (4), şeftali (12), elma (16), armut (18), portakal (17), mandalina (10), greyfurt (16), muz (22), yeşil erik (6), 100 gram karpuz, kavun (5), 100 gram üzüm (9), 100 gram çilek, kiraz (7).
" } ] }