{ "title": "Besin Protein Değerleri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/besin-protein-degeri.jpg", "date": "21.01.2024 00:38:39", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Besin protein değerleri, tırnaktan saçlara kadar vücudumuzun tüm hücreleri için gerekli olan önemli bir bileşendir. Vücudumuzun üretmiş olduğu enerjinin bir kısmını tükettiğimiz gıdalar yoluyla proteinden gelir. Çocukluk yaşlarda protein tüketimi gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Yetişkinlerde proteinin önemi enerji vermesi ve hücrelerin onarımı için gereklidir.

Hayvansal protein

Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitler vardır. Kırmızı ette protein fazla olmasına rağmen dikkatli tüketilmelidir. Sebebi kötü kolesterole sebep olan doymuş yağ oranı fazla olmasıdır. Bu tarz gıdaları düzenli olarak tüketilirse kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır. Kırmızı et dışında protein bakımından zengin etleri sıralarsak tavuk, hindi vb. Kümes hayvanları ve balık yenebilir. İşlenmiş olan sosis, salam, pastırma, fast-food, kavurma tüketilmemelidir.

Bitkisel protein

Bitkiler, et ürünlerindeki gibi amino asitleri içermez. Tüketilen sebzeler iyi dengelenmeli ve ihtiyaç duyulan protein kadar tüketilebilir. Baklagiller, fasulye, yemişler, tahıllar, baklagiller protein bakımından zengin bitkisel gıdalardır.

Tüketilen gıdaların100 gramdaki besin protein değerleri aşagıdaki gibidir.

Süt ve süt ürünleri besin protein değerleri
Yağlar besin protein değerleri
Kümes hayvanları besin protein değerleri
Balık ve deniz ürünleri besin protein değerleri
Koyun kuzu besin protein değerleri
Dana eti besin protein değerleri
Şarküteri besin protein değerleri
Tahıl ürünleri besin protein değerleri
Ekmek besin protein değerleri
Kuruyemiş besin protein değerleri
Kurubaklagiller besin protein değerleri
  • Bakla (Gr): 23.9
  • Bezelye (Gr): 23.0
  • Nohut (Gr): 20.0
  • Kurufasulye (Gr): 22.0
  • Mercimek (Gr): 23.5
  • Soya fasulyesi (Gr): 35.0
Taze sebzeler besin protein değerleri
  • Bezelye (Gr): 6.3
  • Domates (Gr): 1.1
  • Ispanak (Gr): 3.2
  • Havuç (Gr): 1.1
  • Fasulye (Gr): 1.9
  • Kabak (Gr): 1.6
  • Kereviz (Gr): 1.7
  • Karnabahar (Gr): 2.4
  • Lahana (Gr): 1.3
  • Kuşkonmaz (Gr): 2.2
  • Maydanoz (Gr): 4.4
  • Marul (Gr): 1.4
  • Mantar (Gr): 2.7
  • Patates (Gr): 6.3
  • Patlıcan (Gr): 1.2
  • Salatalık (Gr): 0.8
  • Sarımsak (Gr): 6.1
  • Soğan (Gr): 1.5
  • Enginar (Gr): 2.4
  • Turp (Gr): 1.0
  • Pırasa (Gr): 1.8
  • Yeşil biber (Gr): 1.2
Meyveler besin protein değerleri
  • Armut (Gr): 1
  • Ayva (Gr): 0.4
  • Çilek (Gr): 0.8
  • Erik (Gr): 0.6
  • Greyfurt (Gr): 0.6
  • Elma (Gr): 0.2
  • Hurma (Gr): 2.0
  • İncir (Gr): 1.3
  • Kavun (Gr): 0.6
  • Kayısı (Gr): 1.0
  • Kiraz (Gr): 1.1
  • Limon (Gr): 0.9
  • Mandalina (Gr): 0.6
  • Muz (Gr): 1.1
  • Portakal (Gr): 1.1
  • Şeftali (Gr): 0.7
  • Üzüm (Tane): 0.7
  • Vişne (Gr): 1.1
Günlük olarak tüketmiş olduğumuz besinlerin hangi oranda ne kadar aldığımızı besin protein değerlerine bakarak öğrenmek mümkündür.
" } ] }