{ "title": "Balık Besin Değerleri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/balik-besin-degerleri.jpg", "date": "19.01.2024 14:38:34", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "Balık besin değeri açısından insanların en eski besin kaynaklarının başında gelmiştir. Önceki dönemlerde en kolay elde edilebilen ve bu sebeple de en çok tüketilen besinlerin balık ve diğer deniz ürünleri olduğu bilinmektedir.

Her balığın besin değerleri yani içeriğinde bulunan mineral, vitamin ve diğer besin öğelerinin miktarı değişiktir. Örnek olarak, 100 gramlık pişmiş somon balığı 206 kalori civarındadır. 100 gram somonda bulunan 2260 mg'lık omega 3 yağ asidi içeriği somonu en zengin omega 3 kaynağı yapmaktadır.

100 gram somonda:
Balık besin değeri, protein değeri bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır. Balık eti, yumurta, et, süt gibi besin değeri yüksek kaynaklar kaliteli protein kaynaklarıdır ve %18-20 oranında protein bulundururlar. Proteinler, vücut organlarının en küçük üyesi olan hücrelerin yapısında, solunum, kan dolaşımı, sindirim vb. Olayların gerçekleşmesi, alınmış olan besinlerin hücrelerde enerjiye dönüşmesi, hücrenin yenilenmesi, savunma sisteminin yapısında görevlidir. Balık eti proteinleri, sindirim enzimleri tarafından kolay bir şekilde parçalanır ve bu nedenden dolayı vücudun bu proteinlerden yararlanma oranı yüksektir.

Balık eti, kemik gelişiminde, gözün farklı ışık durumlarında görebilmesinde ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde önemli rolü olan A vitamini, kalsiyumun kemiklere yerleşmesi, kemik sağlığı ve gelişiminde D vitamini ve özellikle kanın akışkanlığında görevli olan K vitamini ve B grubu vitaminleri (B12, B6, B2, B1) açısından oldukça zengindir. Ayrıca, selenyum, iyot, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri açısından da iyi bir besin kaynağıdır.

Balık besin değeri içindeki yağ içeriğini temel anlamda uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri oluşturmaktadır. İnsan vücudunda üretilemeyen ve bu sebeple mutlaka besinler aracılığı ile vücudun ihtiyacı olan yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ asitleri, EPA ve DHA'nın en önemli kaynağı balıklardır. EPA ve DHA; kanın akışkanlığı, göz sağlığı, beyin fonksiyonları, bilişsel gelişim sağlanması, sinir iletiminde önemli görevleri bulunmaktadır.

EPA ve DHA; kalp damar hastalıkları, kalp krizi, damar sertliği, migren, depresyon, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon ile kanser benzeri pek çok hastalıktan korunmada oldukça önemli sağlık etkilerine sahiptir. Ayrıca, kan damarlarının yüzeyini genişlemesini sağlayıp dokulara daha fazla oksijen geçmesine yardımcı olması sebebiyle son dönemlerde çocuklarda görülme sıklığı artan astım hastalığına karşı savunmanın arttırılmasında önemli etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Bu olumlu sağlık etkilerinin sağlanabilmesi için haftada en az 300g. Yağlı balık tüketimi kullanılmalıdır.
" } ] }