{ "title": "Bal Besin Değerleri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/bal-besin-degerleri.jpg", "date": "19.01.2024 00:22:03", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "Bal besin değerleri bakımında çok zengin bir besin kaynağıdır. Bal tadıldığı zaman akla gelen özelliği tatlı olmasıdır. Bu durumun sebebi balın içindeki üç şekerdir. Sakkaroz (%2), Fruktoz (% 34) ve levuloz (Meyve şekeri %40) bunun dışında balın %17 ‘si su geri kalan %7'lik bölümü ise demir, kükürt, sodyum, magnezyum, polen, fosfor, manganez, alüminyum, gümüş, albumin, dekstril, protein, azot ve asitlerden oluşur. Balın kalitesini ise bu %7'lik karışım belirler. Bunun yanı sıra bal içerisinde on beş adet farklı şeker türü tespit edilmiş olup bu şekerlerden bazıları şunlardır: Fruktoz, maltoz, sakkaroz, glikoz, izomaltoz, erloz, kestoz, melezitoz ve rafinozdur. Genel olarak fruktoz şekeri diğerlerinden değişiktir.

Balı bildiğimiz diğer şekerden ayıran çok önemli bir fark vardır. Şeker yalnızca sindirim sisteminde değişime uğradıktan sonra kana karışırken bal sindirime gerek duymadan çok süratli bir şekilde kana karışır. Dolayısıyla bal insan vücudunun en yüksek derecede ve en hızlı biçimde yararlanabilceği bir gıdadır. Ilık su ile karıştırılan balın birkaç dakika içinde vücuda enerji verdiği tespit edilmiştir.

Balın içinde şekerlerin, minerallerin ve pek çok vitaminin yanı sıra az miktarda birtakım hormonlar, bakır, çinko ve iyot da vardır.

Bal, hastalığa sebep olan bakteri ve virüslere karşı dayanıklılık sağlayan antioksidan özelliği yüksek bir besin kaynağıdır. Yararları; yara ve yanıkların erken iyileşmesi, kalp hastalıkları, ülser, kolon kanseri gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.

Bal Besin Değerleri Tablosu (100 gr bal için)
Bal Besin Değerleri Mineraller
Bal Besin Değerleri Vitaminler
" } ] }