Baklava Besin Değeri; olarak en fazla enerji veren tatlıların başında gelir. Fıstığın memleketi olan ilimiz Gaziantep'in baklavası da bir o kadar meşhurdur. Fıstığın özeli ile hamurun usta ellerde birleşip yoğurulması ile hazırlanan baklava vazgeçilmez tatlılarımızdandır. Yurtiçi ithalatı olduğu gibi yurtdışına ihracatı da oldukça fazladır. Kendi gibi tatlı olmasına rağmen baklava tüketildiği zaman kandaki şeker oranı artar, ani bir yükselme olur. Fazla tüketilmesi durumunda bu da ruhsal dengesizliklere, baş ağrısına, acıkma krizlerine sebep olur.
Baklava besin değeri 100 gramda şu şekildedir
Demir 0.15 mg
A vitamini 60.31 mg
C vitamini 0.24 mg
Kalsiyum 9.03 mg
Sodyum 102.88 mg
Potasyum 18.53 mg
Kolesterol 33.84 mg
Lif 0.53 mg
Yağ 13.86 mg
Protein 3.01 mg
Karbonhidrat 46.04 mg
Fiber 2 mg'dır.
Baklava Besin Değeri görüldüğü gibi düşük olduğu ve bir dilim baklava yaklaşık vücuda 290 kalori verir ve bu kandaki şeker oranını dolayısıyla insülin seviyesini çok yükseltir. Protein oranı da çok az olduğundan dolayı faydasından çok zararı vardır. Baklavanın besin değeri de bu yüzden 1 olarak belirlenmiştir. Baklavanın zararından korunmak için mevcut alınan enerjinin geri vücuttan atılması gerekir. Bunun için spor yapmak gerekir. Alınan bir dilim baklavanın yakımı için;
Yarım saat yüzmek
1 saat 5 dakika yürüyüş yapmak
1 saat bisiklet sürmek
45 dakika basketbol oynamak gerekir.
Bayramlarda, misafirliklerde ikram edilen baklavanın dozu iyi ayarlanmalıdır. Özellikle bu tür günlerde misafir ve misafirliklerin çok olmasından dolayı aynı zamanda 3 dilimden fazlası tüketilmemelidir. Baklavanın besin değeri tek başına yeterli olmadığından dolayı tokluk hissi vermesine karşın dışarıdan takviye besinlerde alınıp vücudun alması gereken enerjiyi sağlamak gerekir.