{ "title": "Badem Besin Değerleri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/badem-besin-degerleri.jpg", "date": "21.01.2024 02:56:49", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Badem besin değerleri; badem ağacı kışın yaprak döken, 4 ile 10 metre arasında uzayabilen, Akdeniz iklimine özgü bir bitkidir. Yemiş olarak tüketilen badem, bu ağacın sert tohumlarıdır. Türkiye badem üretiminde ilk 10 ülke içerisindedir. Bademin çiğ işlenmemiş hali neredeyse hiç sodyum (Tuz) içermezken, işlenmiş bademler yüksek oranda tuz içerir.

Bademin faydaları nelerdir?

Kolesterol: Yüksek oranda tekli doymamış yağ içeren badem, kötü kolesterolü düşürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için önerilen gıdalar arasında yer almaktadır. Bu alanda yapılan araştırmalar düzenli olarak badem yemenin kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığını ortaya koymaktadır.

Diyabet: Diyabet hastalarında özellikle yemeklerden sonra yaşanan kan şekeri dalgalanmalarını azaltmaktadır. Ayrıca badem, yüksek glisemik indeks değerine sahip gıdaların neden olduğu dalgalanmaları da azaltmaktadır.

Kalp sağlığı: Kalp sağlığının korunması için badem ve diğer yemişler önerilmektedir. Bunun başlıca nedeni, yemişlerin antioksidan bakımından zengin olması ve kalp hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok hayati tehlikesi olan hastalığa zemin hazırlayan serbest radikallere karşı vücudun dengesini korumaktadır.

Kilo kontrolü: Diyet yapanların yüksek kalorili olduğu için yemekten kaçındığı badem, aslında kontrollü tüketildiğinde tam tersi bir etkiye sahiptir. Bademin yüksek besin lifi içermesi sayesinde tokluk hissini uzatarak, öğünler arasında yaşanan açlık krizlerini önlemektedir.

Safra kesesi taşı: Uzun süre yapılan araştırmalara göre, her hafta yaklaşık 30 gr. Badem tüketen kadınlarda safra kesesi taşı görülme olasılığı yemeyenlere oranla %25 daha azdır.

Kemik sağlığı: Kemik sağlığı açısından önemli olan kalsiyum, fosfor, magnezyum bademde bol miktarda bulunmaktadır.

100 gr. Badem besin değerleri nelerdir?
" } ] }