{ "title": "Ananas Besin Değeri", "image": "https://www.besindegerleri.gen.tr/images/ananas-besin-degeri.jpg", "date": "20.01.2024 05:43:54", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Ananas besin değeri, ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan ananas yüksek besin değeri ile en faydalı meyveler arasında bulunmaktadır. C vitamini açısından en zengin meyvelerden biri olan ananas bu özelliği ile cilt, saç ve tırnak sağlığının korunmasından birçok hastalıklara karşı vücudun direncinin artırılmasına kadar pek çok noktada etkili bir meyvedir.

Ananasın bir diğer önemli özelliği ise sadece ananasta bulunan bazı enzimlerin sindirimi kolaylaştırarak yağ yakımını hızlandırması. Bu nedenle diyet yapmak için yazılan pek çok diyet listesinde ananası görebilirsiniz.

Tüm bunlara ilave olarak besin lifi bakımından zengin ananas kabızlık başta olmak üzere birçok sindirim sorunlarına karşı yenilmesi önerilen meyveler arasında birinci sırada geliyor.

Ananas besin değeri, antioksidan bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Suda çözünür antioksidan vitaminler arasında bulunan C vitamini sayıları fazlalaştığında damar tıkanıklığı, şeker hastalığına bağlı kalp hastalığı, solunum yolu hastalıkları ve daha pek çok rahatsızlığın önünü açan serbest radikalleri dengeleyerek vücudu koruyor. Aynı zamanda C vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi içinde önemli vitaminler arasında yer alıyor.

Bromelain: Ananasta bulunan ve besinlerle alınan proteinlerin sindirimi sırasında kullanılan enzimlerin karışımı olan“bromelain”in pek çok faydası bulunuyor. İltihabı engelleyen bromelain enzimi vücudun su tutmasına bağlı şişliği azaltıyor, gut hastalığının iyileşme sürecinde yardımcı oluyor, proteinlerin sindirimini hızlandırarak sindirim sistemine katkıda bulunuyor. Aynı zamanda iltihapla birlikte görülen artrit (Eklem iltihabı) ve sinüzit gibi hastalıkların belirtilerini hafifletiyor.

Kanser: Son yıllarda yapılan deneylerde ananasa özgü bromelain enziminin laboratuvar hayvanlarında bağışıklık sistemine zarar vermeden kanser hücresi sayısını oldukça azalttığı sonucuna varılmıştır.

Ancak bu araştırmalarda ananastan elde edilen bromelain enzimi hayvanlara enjekte yapılarak kullanılmış. Yani sadece ananas yiyerek kanserli hücrelerin azalmasını sağlamak bu aşamada çok mümkün gözükmüyor. Üstelik bu konuda insanların katılımıyla yapılacak daha fazla sayıda araştırma ve inceleme gerekmektedir.

Diş Etleri: Yetersiz beslenmenin birinci etkilerini diş etlerinde görmek mümkündür. Yeterince C vitamini almamak diş eti rahatsızlıklarına neden olan mikropların çok daha hızlı üremesine sebep oluyor.

Ananas besin değeri, ananasta çok miktarda bulunan manganez minerali kalsiyum, çinko ve bakırla birlikte kemik sağlığı açısından en önemli mineraller arasında yer almaktadır. Ananas bu özelliğiyle kemik dokusunun içinde anormal derecede boşluklar oluşmasına sebep olan osteoporoz tedavisinde tüketilmesi önerilen meyveler arasında birinci sıralarda. Manganez ayrıca bademcik iltihabı, selenyum zehirlenmesi, kanserden korunma, yüksek kolesterol ve karaciğerin temizlenmesinde öne çıkan bir mineraldir.

Cilt: C vitamininin cilt ve saç sağlığı için çok önemli olduğunu biliyoruz. Yüksek miktarda C vitamini içeren ananas vücudun kalojeni sentezlemesini kolaylaştırarak cildin daha esnek olmasını sağlarken akne oluşumu azaltır.

100 gram ananasın yaklaşık 86 gramı sudan oluşmaktadır. Aynı miktarda ananas 17 mg omega 3, 23 mg omega 6 yağ asitleri içerir.

Aynı zamanda 0.5 gram protein, 9.8 gram şeker, 1.4 gram besin lifi, 47.8 mg C vitamini içermektedir.
" } ] }